Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
27 авг
2007
 
 

Сделката Acer-Gateway проваля плановете на Lenovo за Packard Bell.

В началото на август Lenovo обяви, че води преговори с Packard Bell за изкупуване на PC доставчика. Сега обаче старо споразумение на Gateway с основния акционер в Packard Bell блокира тези намерения на китайския гигант за подобряване на позииците му в Европа.

3409 прочитания

Споразумението на Acer за поглъщането на Gateway осуети плановете на Lenovo Group да купи PC доставчика Packard Bell BV, което означава, че Acer ще притежава както Gateway, така и Packard Bell. На 7 август Lenovo обяви, че води разговори с Packard Bell за възможно сливане. По това време всичко сочеше, че Lenovo ще победи Acer, която също се интересуваше от покупката на компанията.

Междувременно, новината от 27 август, че Acer планира да купи Gateway за $710 млн. "надцака" всички козове, които Lenovo беше свалила на масата при преговорите си с Packard Bell.

През 2006 Gateway подписа споразумение с Джон Хуи, най-големият акционер в Packard Bell, с което получи правото на "пръв отказ", ако той реши да продаде PB Holding Co. SARL, компанията майка на Packard Bell.

Това означаваше, че ако Packard Bell иска да пристъпи към финализиране на процеса по поглъщането, компанията първо трябва да пита Gateway, заяви И.Т. Ду от Citigroup Global Markets, агенцията, представител на Acer по време на преговорите. Gateway може да откаже сделката, ако иска и да започне преговори по изкупуване на Packard Bell, добави той.

Точно това направиха от Gateway, обявявайки плановете си да се възползват от правото за пръв отказ едновременно с обявяването на сделката с Acer.

Споразумението между Хуи и Gateway води до далечната 2004 г. и придобиването от Gateway на eMachines Inc., PC компания, основана от самия Хуи. Когато Хуи получи своя дял от PB Holding Co., той гарантира на Gateway правото за пръв отказ.

Сега, когато Gateway вече започва преговори по изкупуване на PB Holding от Хуи, Acer може да придобие и Gateway, и Packard Bell. Поглъщането на Packard Bell може да увеличи пазарния дял на Acer в Европа, но сделката означава, че Acer ще трябва да се справи с интегриране на две компании в сегашните си оперативни и търговски структури, вместо само с една.

"Acer все още е много силна в Европа", каза Брайън Ма, директор на отдела за персонални системи в IDC за Азия и Тихоокеанския регион. Според Ма намерението на Acer да придобие Packard Bell е продиктувано от желанието да забави разрастването на бизнеса на Lenovo в Европа, а не от необходимостта да засили своите позиции.

IDG News Service, Сингапур

ЕТИКЕТИ:
AcerGatewayPackard Bell
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас