Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
16 май
2019
 
 

Германски стартъп ще пусне летящи таксита до 2025

Само след няколко години всеки ще може да си поръча през приложение летящо такси, обещават от компанията

685 прочитания

Германски стартъп ще пусне летящо такси до 2025

Летящо такси, което може да се поръча през приложение – в днешно време подобна концепция все още звучи невероятно. Германска компания обаче планира да направи това реалност през следващите 6 години.

Стартъпът Lilium, базиран в Мюнхен, тази седмица представи своя прототип на електрическо летящо такси с пет пътнически места, пише CNN. Lilium Jet, който проведе своя първи полет по-рано този месец, може да измине 300 км за 60 минути само с едно зареждане.

Компанията иска до 2025 да предложи своята услуга в разични градове по света. Тя планира да създаде цялостна мрежа от площадки за кацане, като потребителите ще могат да си запазват превоз от най-близката до тях локация чрез приложение.

Lilium все още не уточняват колко ще струва тяхната услуга, но твърдят, че тя ще бъде конкурентна като цена с познатите таксита. Освен това от компанията отбелязват, че услугата е насочена към обикновените потребители, а не само към богатите пътници.

„Днес правим следващата голяма стъпка към превръщането на градската въздушна мобилност в реалност. Ние мечтаем за свят, където всеки може да лети до където иска и когато иска“, коментира основателят и CEO на Lilium Даниел Вийганд. 

За да осъществи тази идея, германската компания ще се изправи срещу някои от най-големите имена в бизнеса – включително срещу Uber, който си партнира с НАСА, за да изгради мрежа от летящи таксита до 2023. Сред другите имена, които работят по концепцията за летящи коли, са Boeing и Rolls Royce.

От Lilium посочват, че техният самолет може да прави много по-дълги пътувания в сравнение с повечето конкуренти. Сред спонсорите на компанията – които общо са инвестирали над 100 млн. долара – са китайският технология гигант Тенсент Atomico, дружество за рисков капитал, ръководено от съоснователя на Skype Никлас Зенстрьом.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас