Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
16 май
2019
 
 

Три египетски лешояда с GPS-GSM предаватели вече летят свободно в България

Всеки може да следи придвижванията на общо 7 лешояда на сайта на LIFE проектa

575 прочитания

От 15 ма три млади египетски лешояда от зоопарковете в Злин, Шонбрун и Йерез, вече летят свободно в небето на Източните Родопи, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Птиците са прекарали около два месеца в специална адаптационна волиера, където са се адаптирали. Преди два дни птиците са били маркирани с GPS-GSM предаватели от екип на БДЗП и Зелени Балкани. Чрез предавателите експертите ще следят тяхното поведение в природата и адаптацията им.

Трите лешояда са се излюпили през 2018 г., като те са част от експериментална дейност, която има за цел да намери най-добрия подход за освобождаване на птици с цел възстановяване на популацията на вида на Балканите, обясняват природозащитниците. Птиците са освободени по един от трите подхода, възприети за тестване в рамките на програмата за възстановяване на вида – т.нар. “забавено освобождаване”. При този метод младите птици се задържат за около 8 месеца след излюпванe и след това се настаняват в адаптационна волиера сред дивата природа. Счита се, че освобождаването им през следващ сезон ще им помогне с по-добрата адаптация и ще им осигури достатъчно опит и време, за да могат да се справят с първата си миграция – най-смъртоносното предизвикателство за младите египетски лешояди от Балканите, допълват от БДЗП.

Прочетете още: БДЗП снабди 2 египетски лешояда със сателитни предаватели

Методът е приложен у нас миналата пролет за първи път, когато чрез същата адаптационна волиера са освободени четири млади птици. Благодарение на предавателите екипът на LIFE проектa „Нова надежда за египетския лешояд“ е успял да проследи адаптацията и миграцията им. Всеки може да следи придвижванията на тези четири лешояда и на освободените три нови птици на сайта на проекта: www.LifeNeophron.eu, допълват от организацията.

Оттам коментират, че това лято отново ще бъдат приложени и другите два метода за подсилване на вида на Балканите - осиновяване от диви приемни родители и изкуствено гнездо (хак). В момента екип на проекта следи отблизо поведението на птиците и ще наблюдава внимателно адаптацията им към дивата природа.

Дейността се извършва от екип на БДЗП и Зелени Балкани в рамките на LIFE проекта „Нова надежда за египетския лешояд“, който обединява институции и организации от 14 страни от Балканския полуостров, Близкия изток и Африка. Трите млади египетски лешояда са дарени по проекта със съдействието на Антонин Вайдал - координатор на размножителната програма за вида в рамките на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас