Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
16 май
2019
 
 

Защо Китай изведнъж блокира Wikipedia на всички езици?

535 прочитания

Защо Китай изведнъж блокира Wikipedia на всички езици?

Китай блокира достъпа до Wikipedia на всички езици, пише South China Morning Post. Забраната идва точно преди годишнината от продемократичните протести и кървавите сблъсъци през 1989 на площада „Тиенанмън”.

„През април Wikimedia Foundation установи, че Wikipedia вече не е достъпна в Китай“, отбелязват от фондацията, която притежава онлайн енциклопедията.

Още в края на миналия месец се появяват подозрения, че Wikipedia е блокирана, след като няколко китайски потребители се оплакват в социалните мрежи, че нямат достъп до сайта. Тестове, проведени от GreatFire.org – организация следяща интернет цензурата в Китай – показа, че страниците не са достъпни от 23 април. 

Предполага се, че този ход е свързан с все по-популярните инструменти за онлайн преводи, които позволяват на китайските потребители лесно да четат всичко в Wikipedia. „В края на деня това, което има значение е съдържанието на китайски”, отбелязва Чарли Смит, псевдоним на едно от съоснователите на Greatfire.org. Той допълва, че изображенията също могат да бъдат приети за табу и понякога една снимка се равнява на хиляди думи.

„Блокирането на достъпа до версиите на Wikipedia на различните езици за интернет потребителите в Китай е символично. То символизира страха на китайските власти от истината”, споделя още Смит.

От Wikimedia Foundation подчертават, че те не са били уведомени за блокирането и не знаят причините за неговото налагане. Но властите в Китай често прибягват до цензура преди големи политически събития или деликатни годишнини от събития. Следващия месец се навършват 30 години от кървавото потушаването на студентските протести на площада „Тиенанмън”.

Facebook, Twitter, Instagram и други социални мрежи отдавна са блокирани в Китай, a още през 2015 цензура беше наложена върху китайската версия на Wikipedia.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас