“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ќбразование
13 май
2019
 
 

Д»новативен финансов лагерУ помага на ученици да подобр€т финансовите си познани€

ѕредизвикателството е част от проекта LifeChanger на JA и MetLife за повишаване на финансовата грамотност и изграждане на предприемачески компетентности на 400 ученици през тази учебна година

662 прочитани€

 „»новативен финансов лагер“ помага на ученици да подобр€т финансовите си познани€

ѕредизвикателството „»новативен финансов лагер“ има за цел да запознае участващите ученици с основните пон€ти€ в сферата на личните финанси. ¬ него се включиха младежи от 16 училища, преминали успешно програмата „–азумни финанси". „»новативни€т финансов лагер“ е част от проекта LifeChanger на JA, който се реализира с финансовата подкрепа на ‘ондаци€ ћетЋайф.

„«а пета поредна година участваме в този проект, с над 120 бизнес доброволци от компани€та, които са обучили общо 1250 ученици. «а мен и колегите ми програмата е много важна с това, че постав€ме правилни основи на бизнес познани€та и финансовата култура на младите българи, а те са бъдещето на страната и икономиката ни“ – обърна се към учениците ≈мил Ќеделчев, регионален мениджър директни продажби, ћетЋайф Ѕългари€.

ќтборите, съставени от по четирима ученици, тр€бваше да разигра€т по три застрахователни сценари€ и да се справ€т с финансов казус, използвайки новопридобитите в програмата „–азумни финанси“ познани€. ¬секи екип разполагаше с 4 часа, компютър и интернет. «а част от времето учениците получиха подкрепа и от ментори от екипа на ћетЋайф Ѕългари€, които ги провокираха да генерират най-доброто решение на застрахователните сценарии, включени в казуса.

¬ кра€ на четирите часа отборите презентираха идеите на сцена пред жури от мениджмънта на ћетЋайф Ѕългари€ и ƒжуниър јчийвмънт Ѕългари€. Ќай-адекватно и аргументирано решение на финансовото предизвикателство даде отборът „—.ј. .“, —нежанка “рендафилова (—” „„. ’рабър“, ѕловдив), “еодор —инорски (108. —” „Ќ. Ѕеловеждов“),  ристи€н √еоргиев (19. —” „≈лин ѕелин“), »во —ъбев (128. —”, —офи€). ”чениците заслужено заеха първото м€сто и получиха и награди – книги на финансова тематика.

„ƒоста е различно от това, което учим в училище и съм впечатлена, че бизнес доброволците са също млади хора, които отдел€т от времето си, защото искат да ни научат на тези практически знани€ за личните финанси“, сподел€ Ќиколета Ћичева от ѕ√’ ’¬“ – ¬арна.

Ќаградите б€ха връчени от ћилена —тойчева, изпълнителен директор на JA Ѕългари€ и ¬енцислав јрнаудов, HR директор на ћетЋайф. —ертификати за своето участие получиха и доброволците, ментори на 4-те екипа.

„Ћичните финанси присъстват в живота ни всеки ден, затова грамотността в тази сфера е миси€ на JA и сме щастливи да работим за не€ заедно със сериозни партньори като ћетЋайф. »зключителна е работата на бизнес доброволците от компани€та, които истински влизат в рол€та и ангажимента на учители в този проект и не ме изненадва, че тази година финансовите познани€ на младежите, участващи в програмата, е повишена с близо 70 %“, коментира ћилена —тойчева, изпълнителен директор на ƒжуниър јчийвмънт.

¬ началото и в кра€ на обучението си по програмата „–азумни финанси” всички 405 ученици от шестте града – —офи€, ѕловдив, ¬арна, Ѕургас, ¬раца и ѕазарджик б€ха поканени да попълн€т тест с 10 въпроса, обхващащи темите от уроците. Ќа база отговорите JA измери въздействието от проекта и то показва, че финансовата компетентност на участниците е повишена с 68%. «а сравнение, във миналогодишното издание на проекта година учениците повишиха финансовата си грамотност с 65%.

ƒо кра€ на учебната година учениците ще разработ€т своите финансови бизнес идеи в програмата „”чебна компан舓 на JA Ѕългари€, с подкрепата на техните учители. «авършени и тествани в реална среда, бизнес идеите ще бъдат представени на ћладежки€ бизнес форум „»згр€ващи звезди“, с който JA ще отбележи 100-та годишнина на световната организаци€ на ƒжуниър јчийвмънт през юни. ≈дин от екипите ще получи и специалната награда на ћетЋайф Ѕългари€ „LifeChanger“.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас