Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Цифрова телевизия
21 апр
2019
 
 

Еврокомисията обяви нова директория за VOD услуги

664 прочитания

Lumiere VOD е първата директория за европейски филми, за да подобри прозрачността по отношение на пазарите на услуги тип „видео по заявка“ (VoD). Тя бе създадена от Европейската комисия, като проектът ще се управлява от Европейската аудиовизуална обсерватория. Порталът бе обявен на 16 април в Европейския съвет от Мария Габриел, еврокомисар за цифровата икономика и общество, и генералният секретар на съвета Торбьорн Ягланд.

Базата данни съдържа информация за над 35 хиляди европейски филми, предлагащи 150 000 пъти VOD услуги. Тези данни са взети от над 250 различни VOD каталози, налични в 28-те страни от ЕС.

Прочетете още: Абонатите на VoD услугите в света ще достигне 777 милиона

Днес 29% от филмите, предлагани чрез VOD услуги в ЕС, са европейски и досега нямаше европейска база данни за филмите, достъпни през VOD платформа, а само национални онлайн инструменти. Същевременно Европа е основен играч в световното кино, с повече от 18 000 филма, продуцирани между 2007 и 2017 г., като общият обем на продукциите се е увеличил с 47% между 2007 и 2017 г.

Сред тези филми 96 заглавия са свързани с България (повечето са копродукции, създадени с партньори от Канада (В името на краля), Нидерландия, Има и няколко български филми като „Сбогом, мамо“ на режисьора Мишел Бонев, достъпен през Chili IT и Google Play Movies IT, “Възвишение“ на Виктор Божинов, „Дзифт“ на Явор Гърдев, „Още една мечта“ на Николай Мутафчиев, „Подслон“ на Драгомир Шолев, „Отмъщение“ на Айзък Флорентин, и др.

„Европа е била и все още е голям играч, когато става дума за филмово производството, каза Мария Габриел. - От нас зависи да гарантираме, че европейските творби ще се радват на аудиторията, която заслужават. Lumiere VOD, която вече обхваща повече от 150 VOD услуги и 35 000 европейски филма, е инициатива, предприета в рамките на нашата стратегия #Digital4Culture.“

Сузане Николчев, изпълнителен директор на Европейската аудиовизуална обсерватория, заяви, че „създаването на Lumiere VOD е логично развитие на проучванията на обсерваторията и е ценен опит относно пазарите на VOD услуги в Европа.“

И Еврокомисията, и Обсерваторията се надяват, че тази нова платформа ще предоставя по-голяма прозрачност по отношение на европейския VOD пазар. Тя може да помогне за увеличаване на присъствието, видимостта и разпространението на европейските филми, добавя тя.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас