Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
17 апр
2019
 
 

Край на съдебната битка между Apple и Qualcomm

Двете страни са постигнали споразумение, което изхвърля Intel от пазара на 5G чипове

824 прочитания

Патентната система на САЩ и притежателите на интелектуална собственост като цяло могат да се радват на голяма победа, след като Apple призна, че цялото патентно портфолио на Qualcomm е от съществено значение - както основните патенти, така и тези с по-малка стойност - като прие споразумение и прекрати всичките си насрещни съдебни искове срещу Qualcomm. По този начин технологичният гигант мълчаливо признава и лидерската позиция на производителя на чипове на този пазар.

Двете страни обявиха, че са сключили споразумение, което включва края на всички правни действия помежду им, шестгодишен лиценз за Apple за портфолиото с интелектуалната собственост на Qualcomm и споразумение за закупуване на чипсети от страна на производителя на iPhone. Преди това съдебната битка въвлече контрагентите на Apple, съдилища и регулаторни органи по целия свят, тъй като и двете страни бяха решени да воюват до края, без значение на какъв терен се води битката. Затова и споразуменито сякаш изненада целия технологичен свят.

 

Прочетете още: Съд ограничи щетите, които Qualcomm може да нанесе на Apple

Първият въпрос, който идва на ум, е: ”Защо точно сега?”. Преди седмици Федералната търговска комисия (FTC) излезе с решение срещу Qualcomm, което по същество се основава на жалбата на Apple. Това определено предизвиква множество въпросителни защо технологичният гигант се решава на подобен ход и споразумението дава някаква бегла представа.

Фактът, че Apple се е съгласила отново да купува чипове от Qualcomm за предстоящите 5G модели на iPhone, показа, че компанията е загрижена за производствения график на единствения си доставчик в момента – Intel. Само няколко часа след като спогодбата между Apple и Qualcomm беше обявена, Intel от своя страна съобщиха, че излизат от пазара на чипсети за 5G смартфони.

Според TIRIAS Research до тази развръзка се е стигнало, след като Apple и Intel са влезли в сериозен конфликт заради плановете на първите да разработят свои собствени чипсети. Apple е единственият партньор от пазара на смартфони, така че инвестиции в иновативни технологии изглежда безполезно за Intel, ако те планират да интегрират собствени чипсетове в своите модели. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас