“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | јвтомобили
10 апр
2019
 
 

ћинистърът на образованието получи Д убратов мечУ за 2018 г. от » ≈ћ

–усенската SIN Cars e готова със свое решение за електрическата мобилност в големите градове.

1406 прочитани€

ћинистърът на образованието и науката  расимир ¬ълчев е тазгодишни€т носител на наградата „ убратов меч“ на »ндустриален клъстер ≈лектромобили заради създадени€ —екторен съвет за електромобилност и така необходимото обучение в средното и висшето образование и осъществената връзка между бизнес, образование и наука. ћинистър ¬ълчев оказва и подкрепа за развитието на образователни€ модел на » ≈ћ за дуално обучение по специалност електрически превозни средства (≈ѕ—) във все повече професионални гимназии. ќт септември 2017 г. специалността „≈лектрически превозни средства“ се изучава в 4 професионални гимназии в —воге, √оце ƒелчев, ¬арна и —офи€, а от 2018 г. нов прием на ученици бе осъществен и в професионалните гимназии в ’асково и —тара «агора. Ќаградата „ убратов меч“ бе връчена на министър ¬ълчев от »ли€ Ћевков, председател на ”— на » ≈ћ. ¬ече над 300 ученика от 5 професионални гимназии от ц€лата страна се обучават в новата специалност за техници на ≈ѕ—.

ѕрочетете още: » ≈ћ и ћќЌ подписаха споразумение за сътрудничество в сферата на електромобилите

¬  атегори€ „Ќаука и образование“ за 2018 г. б€ха отличени също – ¬оенна академи€ „√еорги —т. –аковски“, за въвеждане на професионално обучение по киберсигурност и участие в модела за —екторен съвет за електрическа мобилност (——≈ћ).

ƒруга важна награда за „Ѕългарски продукт“ бе връчена на русенската фирма SIN Cars, ко€то на тазгодишни€ ћеждународен автосалон в ∆енева представи първи€ български електрически автомобил за градска среда SIN S1. «аместник-министър на икономиката Ћъчезар Ѕорисов връчи награда на собственика на SIN Cars –осен ƒаскалов. „ѕожелавам успех на —»Ќ  ј–— »ЌƒЏ—“–» в реализаци€та на нови€ проект за мултифункционален и компактен градски електромобил “L City”, който очакваме в най-скоро време и в у нас“, допълни Ѕорисов. —поред него наградата е доказателство, че Ѕългари€ може да създава иновативни продукти, конкурентни на международни€ пазар.

„ўе използвам възможността да спомена по-важните инициативи, за които ћинистерството на икономиката има съществен принос в подкрепа на електрическата мобилност“, каза Ѕорисов. —поред него, Ѕългари€ е една от деветте държави-членки на ≈—, които още през 2010 г. са подкрепили със съвместна деклараци€ приоритетното развитие на електрическата мобилност в ≈вропа, още на етапа приемане на първата европейска стратеги€ за развитие на чистите превозни средства.

Ѕорисов цитира и данни за регистрираните у нас електрически и хибридни превозни средства, като за периода от септември 2018 г. до €нуари 2019 г. ръстът им е 34%, а за последните 5 години общото нарастване е над 600 процента. „¬€рно е, че тръгваме от много ниска база, но важен е и темпът, както и съвместни усили€ за стимулиране на електрическата мобилност“, каза Ѕорисов.  ъм днешна дата в Ѕългари€ са регистрирани близо 7300 електрически и хибридни автомобила от всички категории, като изц€ло електрическите са 741, а хибридните са 5753.

Ќаградата за екипен проект бе връчена за платформата „≈нергийна и киберсигурност и умни градове“, създадена от н€колко организации, включително ¬ј „√.—. –аковски“, јсоциаци€ за развитие на —офи€, » ≈ћ, —офийски форум за сигурност и Ѕългарско €дрено дружество.

¬ тази категори€ б€ха отличени ≈лджой ќќƒ и ≈лпром ≈ћ« Ўабла (ко€то миналата година бе отличена с „ убратов меч“) заради съвместни€ им проект за зар€дна станци€ за електрически велосипеди. ѕартньорски€т модел стартира през 2018 година в —офи€ и бе мултиплициран и в общините Ѕелене и »ваново. Ќаградата получи ƒимитър јрнаудов, собственик на "≈лпром ≈ћ«" ќќƒ.

¬ категори€: „Ѕизнес постижение“ за 2018 г. наградите връчи –адосвет –адев, председател на Ѕ—  на ќбщина „√оце ƒелчев“ заради реализирани€ модел на логистика за социални€ патронаж в ќбщина √оце ƒелчев с електромобил и зар€дна станци€; ј≈÷ " озлодуй“ за реализиран транспортен модел с 3 електромобила и зар€дна инфраструктура от 4 зар€дни станции българско производство. „–айд Ўеър Ѕългар舓 јƒ бе отличена за първата услуга за сподел€не на автомобили в Ѕългари€, използваща изц€ло електрически автопарк. ”слугата SPARK вече предостав€ над 150 електромобила, а до кра€ на годината бро€т им се очаква да надмине 300, включително VW eUP!, Nissan Leaf и Hyundai Kona. ≈лектроразпределителното дружество EVN ЅЏЋ√ј–»я получи награда за модел на електромобилност в ѕловдив, включващ електромобили за автопарка на ≈VN и публични зар€дни станции, разположени в централната градска част.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т
Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Ѕезпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

»зключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас