Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
09 апр
2019
 
 

Немският производител на системи за автомобили MD ELEKTRONIK направи “първа копка” на завода си край Враца

Заводът ще бъде построен от българската строително-инвестиционна компания “Хоризонт-Иванов”.

1148 прочитания

Снимка: MD Electronik

Символична „първа копка“ направиха вчера във Враца представителите на немската компания MD Elektronik Роберт Хофман и Ото Жижка заедно с кмета на общината Калин Каменов, вицепремиера Марияна Николова (отговаряща за икономическата и демографската политика), шефът на БАИ Стамен Янев и други официални лица. Каменов връчи разрешението за строеж на Роберт Хофман и обяви, че с това Враца вече е на картата на световната автомобилна индустрия.

„В следващите месеци компанията планира да се построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико“, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MD Elektronik по време на церемонията. До 2020 г. се очаква заводът във Враца ще е напълно завършен. Производството обаче ще стартира през следващата година с първите 300 работни места.

Прочетете още: Германската MD Electronik инвестира 21,5 млн. лв. в завод край Враца

Централата на MD Elektronik е във Валдкрайбург, Германия. Основаното през 1974 г. дружество създава решения за пренос на данни и снабдява автомобилни производители и доставчици на системи за над 200 текущи автомобилни модели в световен мащаб. Портфолиото от продукти на компанията включва разработването и производството на проводници за пренос на данни, модули и компоненти за свързване на данни и системи за информационно развлечение, както и области, свързани със сигурността в целия автомобил.

Мрежата с локации на компанията се простира от фабрики в Чехия, Китай, Мексико и сега - България, както и офиси в Германия, Южна Корея, САЩ и Китай. В момента компанията има над 5000 служители в цял свят.

Първа копка на завода на MD Elektronik край Враца. Снимка: MD Elektronik

„Убедена съм, че MD Elektronik тепърва ще получава доказателства за правотата на своето стратегическо решение след Чехия, Китай и Мексико, да отвори фабрика и тук“, подчерта вицепремиерът Марияна Николова.

„Тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона“, допълни Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

“Горди сме, че за последните 3 години строително-инвестиционна компания “Хоризонт-Иванов” е част от реализирането и изграждането на едни от най-ключовите инвестиции в България и в частност- в Северозапада. Развитието на този район за нас е кауза”, сподели Светослав Богалински, директор „Бизнес развитие“ на строителната компания, която ще изгради завода.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас