Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
08 апр
2019
 
 

Балканските страни извън ЕС се разбраха да премахване на роуминг таксите

Представители на Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Косово се договориха таксите да отпаднат от юли 2021 г.

1111 прочитания

Правителствата на няколко балкански страни, нечленуващи в ЕС, подписаха пакт за премахване на роуминг таксите от юли 2021 г., като по този начин се доближиха до политиката на Европейския съюз. На конференцията Digital Summit за Западните Балкани представители на Сърбия, Черна гора, Северна Македония, Босна и Херцеговина, Албания и Косово се договориха за поетапно намаляване на таксите.

В изявление по повод на този ход сръбското правителство каза, че роуминг таксите за потребители ще бъдат намалени средно с 27 на сто от 1 юли 2019 г. за комуникации, осъществени между Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Босна и Херцеговина.

Прочетете още: Telekom Сърбия няма да се продава (засега)

Таксите между Албания и другите държави, подписали пакта, ще бъдат намалени с 85 на сто от същата дата.

Въпреки че не бе споменато в изявлението от Сърбия, новата политика бе съобщена от няколко новинарски агенции от Косово. Не е ясно какво е намалението на цените в Косово, което не е признато от Сърбия за независима държава.

От юли 2019 г. потребителите ще бъдат таксувани максимално с €0,19 на минута за гласово обаждане, €0.05 за SMS съобщение и €0,18 за 1 мегабайт данни.

Сръбският вицепремиер Расим Ляич каза, че цените са претърпели значителна корекция и се отнасят до преходния период до 1 юли 2021 г., когато трябва да бъдат премахнати роуминг таксите в целия регион.

Съобщението бе направено заедно с еврокомисарят за цифровата икономика Мария Габриел и комисаря, отговарящ за преговорите за разширяване на ЕС, Йоханес Хан.

Албания, Черна гора, Северна Македония и Сърбия са кандидати за членство в ЕС и са в процес на интегриране на европейското законодателство в своето национално. Босна и Херцеговина и Косово са определени като потенциални кандидати за членство в ЕС.

Още в края на 2017 г. някои от тези страни подписаха споразумения със страните членки на ЕС от Балканите - България, Гърция и Румъния, за по-евтини роуминг пакети. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас