Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
08 апр
2019
 
 

Призоваха Европарламента да смени курса относно технологията за свързаните автомобили

ETNO и GSMA призоваха транспортната комисия към ЕП да отхвърли WiFi технологията ITS-G5 и да се насочи към 5G базирана

1041 прочитания

Няколко индустриални групи оказват натиск върху регулаторите в Европейския съюз да направят обратен завой по отношение на плановете за задължително въвеждане на Wi-Fi като основна технология за свързаните автомобили. Това става преди ключовото гласуване на промените в транспортната комисия на Европейския парламент.

Противоречивото предложение бе обявено от Европейската комисия през март и незабавно предизвика отрицателни реакции от индустриалните групи.

Прочетете още: GSMA притиска европейските регулатори да облекчат въвеждането на 5G

Още тогава асоциацията на телеком операторите GSMA отхвърли решението за избор на технологията ITS-G5, която се базира на Wi-Fi стандартите 802.11p, като заяви, че това ще „минира пътя към 5G в Европа“, тъй като технологията е „остаряла“.

Преди гласуването на предложението от Комисията по транспорта и туризма на Европарламента днес, 8 април, организациите ETNO и GSMA подписаха писмо до официалните лица с искане за незабавна смяна на посоката.

В свое изявление директорът по стратегии и комуникации на ETNO Алесандро Гропели пише, че инженерите, а не регулаторите имат познанията да избират технологии, отбелязвайки и неотдавнашните успешни тестове на клетъчни технологии от страна на Audi, Ericsson и Qualcomm.

Той призова Европейския парламент и Съвета на министрите да се възползват от „уникалната възможност“ за промяна на посоката на процеса. „Трябва да се уверим, че автомобилният сектор в Европа ще има възможността да използва технологии, ориентирани към бъдещето, като 5G например. Заключването към най-бавната лента на пътя не може да е опция на фона на днешните глобални пазари“, добавя Гропели.

Дори ако комисията по транспорта да гласува днес предложението, то трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент, а след това и от Съвета на министрите, за да стане закон.

Не е изненада острата реакция на организациите, защитаващи интереса на операторите, тъй като приемането на WiFi технология за автомобилния сектор ще намали значително интереса към инвестиции в 5G. Именно свързаният автомобил и по-точно бъдещите автономни коли са един от потенциалните най-доходоносни пазари за доставчиците и операторите на 5G услуги.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас