Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
08 апр
2019
 
 

Смарт говорителите най-сетне откриха приложение и за бизнеса

Най-важното приложения на устройството с виртуален помощник е онова, което си създадете сам.

677 прочитания
Страница 1 от 3

Умните говорители са едни от най-иновативните и бързоразвиващи се продукти в индустрията. Продажбите им са впечатляващи, но ръстът им не се дължи на бизнес потребителите. Компаниите не се интересуват от тези устройства, защото липсва важно за тях приложение, нещо, което да е толкова полезно, че да стимулира бизнеса да си купи такъв хардуер.

Това обаче е на път да се промени. Потенциалното изключително важно приложение „излиза на сцената“, нещо, което ще промени пазара на „умни говорители“ така, както таблиците от Excel повлияха върху PC революцията през 80-те години на миналия век, обяснява Майк Елган, анализатор от Computerworld САЩ.

Нека видим обаче каква е днешната ситуация на този пазар.

Прочетете още: Гласовите технологии променят бизнеса в организациите

На пръв поглед изобилието от приложения е огромно. Лидерът Amazon може да се похвали с над 80 000 приложения за съществуващата вече 4 години платформа Alexa, като повечето са наложени за линията умни говорители Echo и разработените програми на трети страни.

Същевременно пазарът расте много бързо. Доминира Amazon Echo с над 40 милиона потребители на различни модели от тази линия, а Google Home има около 16 милиона потребители в САЩ. Но устройствата Home се увеличават много по-бързо. Google Home е спечелила 7,2 милиона нови щатски потребители през 2018 г., докато „прирастът“ при Amazon Echo e “само“ 600 000.

Според сайта Statista.com приходите от умни говорители с лични помощници е бил $4,4 млрд. през 2017 г., през 2018 г. ще скочи на $11,8 млрд., а през 2022 г. ще бъде над $27,8 млрд. 

В света смарт говорителите вече са масов продукт, като през 2018 г. само в САЩ са продадени 66,4 милиона устройства, а в света техният брой е над 133 милиона. Около 40% от собствениците на смарт говорители твърдят, че има по повече от едно устройство вкъщи.

Amazon държи почти две трети от този пазар, но делът й спада, докато този на Google расте. Google Home почти е завзела една трета от пазара.

Потребителите получават повече от Google Homes, отколкото Amazon Echos. Kantar Worldpanel е установила, че собствениците на Google Home са по-активни, отколкото хората, които притежават Amazon Echo, и също така променят поведението си повече, когато получат устройство Google Home - например слушат музика повече от преди и използват по-малко лаптопи и персонални компютри след покупката на Google Home.

Умният говорител на Apple HomePod държи около 6% от пазара. Компанията намали цената на HomePod на $299. Това едва ли ще промени дела й, защото има толкова много други продукти, които са много по-скъпи. Amazon и Google дори раздават смарт говорители. Например потребителите в Обединеното кралство, които са се регистрирали за семейния абонатен план на Spotify, доскоро получаваха безплатно устройство Google Home Mini.

И Amazon, и Google продават много устройства, но най-бързорастящият пазар в света е този на устройствата на трети страни, които поддържат или Alexa, или Google Assistant. Производителите на компоненти също подпомагат за тази тенденция. През миналия месец Qualcomm представи своите чипове QCS400 за интелигентни тонколони. Те са оптимизирани за получаване на глас, дори в шумна стая, докато възпроизвеждат мелодии.

1 23
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас