Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
26 мар
2019
 
 

ЕС прие спорната Директива за авторското право

869 прочитания

ЕС прие спорната Директива за авторското право

Европейският парламент днес одобри спорната Директива за авторското право, която според критиците ще промени характера на интернет, пише BBC. Тя е подкрепена от 348 депутати, докато против са гласували 278.

Новите разпоредби предвиждат технологичните компании да бъдат отговорни за материалите, публикувани без необходимите авторски разрешения. Много музиканти и творци отбелязват, че тези правила ще им осигуряват справедлива компенсация, но според други това ще унищожи генерираното от потребители съдържание.

Законите за авторското право за последно бяха променени през 2001. Преди настоящите правила да достигнат финалната си форма, те бяха ревизирани няколко пъти. Двете клаузи, които предизвикват най-сериозни разногласия са член 11 и член 13.

Член 11 постановява, че търсачките и платформите за събиране на новини трябва да плащат, за да използват линкове от новинарски сайтове. От своя страна член 13 задължава по-големите технологични компании да поемат отговорност за материалите, публикувани без авторски лиценз.

Директивата не обхваща услугите за облачно съхранение, а освен това има и изключения, сред които са пародиите – които вероятно ще защитят всички мемета и кратки видео клипове. Въпреки това новите разпоредби не уточняват тези специфики.

Робърт Ашкрофт, главен изпълнителен директор на британското авторско дружество PRS for Music, приветства директивата като „огромна крачка напред“ за потребителите и творците. „Става дума за това да се гарантира, че обикновени хора могат да качат видео клипове и музика на платформи като YouTube, без да бъдат държани отговори за авторските права – тази отговорност ще се прехвърли върху платформите“, споделя Ашкрофт.

Същевременно от Google подчертават, че макар последната версия на закона да е подобрена, все пак остават „юридически неясноти“. „Детайлите имат значение и ние очакваме да работим с депутатите, издателите, създателите и притежателите на авторски права, когато държавите членки на ЕС започнат да прилагат тези нови правила“, допълват от компанията.

Кати Бери, старши юрист в Linklaters, изтъква, че са необходими повече подробности за това как ще се прилага член 13. „Макар че член 13 има благородни цели, в настоящата си форма той представлява съвкупност от идеали с малко насоки кои точно доставчици на услуги ще засегне или какви стъпки трябва да се предприемат, за да се спазят изискванията му“, обяснява експертът.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас