Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
20 мар
2019
 
 

САЩ инвестират 500 милиона долара в нов суперкомпютър

Новата система, наречена Aurora, ще бъде в състояние да завърши поне квинтилион изчисления в секунда

807 прочитания

За да запазят лидерството си в суперкомпютрите, САЩ планират да инвестират над 500 милиона долара за изграждане на първия exascale компютър в света през 2021 година. Новата система, наречена Aurora, ще бъде в състояние да завърши поне един exaflop (квинтилион изчисления в секунда). Това ще го направи пет пъти по-мощен от сегашния водещ суперкомпютър в света – Summit – който също се намира в САЩ.

В понеделник, американското Министерство на енергетиката представи повече подробности за предстоящия проект, като обяви, че Intel ще помогне за реализацията му. За да се постигне exascale производителност, суперкомпютърът Aurora ще използва нов силиций от технологиите за центрове за данни на Intel, включително Xeon Scalable процесорната линия и технологията Optane DC Persistent Memory.

 

Прочетете още: Япония включва най-новия си суперкомпютър в проект за изследване на ядрения синтез

Планът за изграждане на exascale компютър след три години може да звучи амбициозно, но разработчиците са уверени, че целта е постижима в рамките на този срок. "Изследователската дейност, свързана с exascale продължава повече от десетилетие", казва Рик Стивънс, асоцииран директор на Argonne National Laboratory в Илинойс, където ще бъде изграден суперкомпютърът. По време на пресконференция, Стивънс заявява, че очаква иновациите в сферата да продължат да се развиват и в следващите три години, което ще помогне за създаването на уникалната машина.

Засега лабораторията и Intel отказват да говорят за конкретни технически подробности, които се очаква да гарантират процесите, захранващи суперкомпютъра. Новата система ще използва компоненти, създадени с 3D технологията на Intel, която може да произвежда по-икономични и енергийно ефективни чипове.

Времето ще покаже дали САЩ действително ще бъдат първите, които ще създадат exascale компютър. Най-големият конкурент на страната очаквано е Китай, който понастоящем разполага с третия и четвъртия най-мощен суперкомпютър в света. Още повече, че китайското правителство и в момента работи по създаването на прототип на exascale компютър, който трябва да бъде завършен през 2020 година.

Въпреки че договорът за Aurora се оценява на над 500 милиона долара, американското Министерство на енергетиката е категорично, че очаква инвестицията да се изплати. Новият суперкомпютър ще позволи на изследователите да създадат по-бързи компютърни модели и симулации, предназначени да отговорят на въпроси, свързани с физиката, медицината, инженерната наука и т.н.

"Създаването на exascale е наложително , не само за да се развива научната общност, но и да се подобри живота на обикновените хора", смята американският министър на енергетиката Рик Пери. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас