Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
18 мар
2019
 
 

Qualcomm спечели първо патентно дело срещу Apple

Въпреки че финансовите дивиденти от него не са нищо особено, то дава в ръцете на производителя на чипове нови аргументи за основния процес

618 прочитания

Qualcomm спечели първа победа срещу Apple в основната правна битка между двата технологични гиганта.

Съдебно жури в Сан Диего установява, че Apple е нарушила три патента на Qualcomm, свързани със стартирането на iPhone и живота на батерията на устойствата, съобщава Reuters. Журито е разпоредило Apple да заплати по 1,41 долара на iPhone заради нарушенията на патентите, което възлиза общо на 31 милиона долара.

Apple и Qualcomm влязоха в сериозен правен сблъсък заради политиката за начисляване на такси за лицензиране на интелектуална собственост в допълнение към основните цени на чипсетите за смартфони. Apple заведе дело срещу Qualcomm за 1 милиард долара, твърдейки, че компанията събира такси за интелектуална собственост, без да има това право.

Прочетете още: Apple отстъпи на изискванията на Qualcomm в Германия

 

Федералната търговска комисия също се включи в спора, като заведе дело срещу Qualcomm заради ценообразуването, в което влизат и таксите за интелектуална собственост. Това дело приключи през януари и се очаква решение на съда, като двете компании имат възможност също така да постигнат споразумение помежду си.

В крайна сметка, резултатът от последното дело е сравнително малък успех за Qualcomm от финансова гледна точка. Той обаче може да има важно значение при разглеждането на основното дело.

В този случай Qualcomm съди Apple за нарушаване на едва три патента, свързани с консумацията на батерията. Победата обаче установява, че интелектуалната собственост на Qualcomm може да бъде облагана с допълнителна цена (в случая 1,41 долара на устройство). Това може да се използва като аргумент от страна на производителя на чипове и в основното дело. Решението на съда в Сан Хосе всъщност легитимира самия принцип, който Apple оспорва.

От друга страна, Qualcomm твърдят, че това са едва три от десетките хиляди нейни патенти, за които иска допълнително заплащане. Така че, това е една малка стъпка за компанията във финансово отношение, която обаче може да промени патентното право в сферата на високите технологии.

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас