Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
15 мар
2019
 
 

Uber се стреми да получи подкрепата на SoftBank

Компанията подготвя излизането си на борсата, като пазарната й оценка може да достигне $120 млрд.

761 прочитания

Консорциум от компании, включително SoftBank, планира инвестиция от най-малко $ 1 млрд. в поделение на Uber за самоуправляващи се превозни средства, което пък се подготвя за излизане на борсата (IPO), съобщава в. The Wall Street Journal (WSJ).

Фондът Vision на SoftBank, производител на автомобили и няколко други организации ще закупят миноритарен дял в бизнес звеното, оценявайки го на между 5 и 10 милиарда долара. Преговорите обаче все още продължават и не е сигурно, че сделката ще се осъществи, заявят от WSJ. В друга публикация на Financial Times пише, че в преговорите участва и Toyota.

Прочетете още: Компаниите за автономни коли вече набират скорост

В. WSJ обяви, че този ход ще осигури на Uber парична „инжекция“, като същевременно компанията ще може да запази контрола върху операциите си и може да помогне за привличането на инвеститори за излизането на борсата. Вестникът добавя още, че Uber ще започне процедура по IPO следващата седмица с оглед провеждането на самото излизане на борсата през май или юни тази година. Този ход може да осигури пазарна оценка на компанията от около $120 млрд.

В. WSJ отбеляза още, че производителите на автомобили, инвестирали в автономното превозно средство, биха помогнали на Uber да разработи технологията, необходима за таксита със самостоятелно управление. Според източници на изданието, Uber е похарчила $750 милиона за своята програма за автономни коли през 2017 г., но през 2018 г. е направила редица съкращения.

През януари 2018 г. се появиха статии, сочещи, че консорциум, ръководен от SoftBank, ще придобие 17,5% от Uber, а фондът Vision налива средства в подобна инициатива на американската General Motors.

В. WSJ съобщи, че Toyota е инвестирала $500 милиона в Uber през 2018 г., с които се финансира разработката на самоуправляващи се автомобили. Японският производител инвестира през 2018 г. и в конкурентна Grab.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас