Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
14 мар
2019
 
 

Facebook отново в полезрението на властите заради споделяне на потребителски данни

Според New York Times най-голямата социална мрежа продължава да дава достъп на големи технологични компании до лична информация

499 прочитания

Федерални прокурори провеждат криминално разследване във връзка с обмен на данни от страна на Facebook с редица големи технологични компании, съобшава New York Times.

Като част от разследването, голямото жури в Ню Йорк е призовало два известни производителя на смартфони, за да ги разпита по информация, свързана с разследването, се казва в материала на медията.

През декември, отново New Yotk Times публикуваха информация, че най-голямата социална мрежа има споразумения за обмен на данни с повече от 150 компании, като това ѝ е помогнало да разшири потребителската си база. В същия момент обаче, партньорите на Facebook са имали достъп до потребителски данни без да се налага да искат съгласие. Много от партньорствата приключиха преди години, отбелязва медията, но добавя, че тези с Amazon и Apple са продължили и след това.

Прочетете още: ЕС отхвърля данъка срещу технологичните компании?

 

Самото разследване се води от името на прокуратурата на Източния окръг на Ню Йорк, но за момента от там отказват официален коментар.

Без да визира специално материала в New York Times, говорител на Facebook коментира пред CNN Business: "Вече беше съобщено, че има текущи федерални разследвания, включително от Министерството на правосъдието. Както казахме и преди, ние сътрудничим на следователите и взимаме на сериозно целия този случай. Предоставихме показания, отговорихме на въпросите на разследващите органи и обещахме, че ще продължим да го правим”.

Миналия юли, Facebook стана обект на мащабно разследване от страна на правителството, като три федерални агенции и Министерството на правосъдието на САЩ проучваха как политическата консултантска фирма Cambridge Analytica е получила личните данни на 87 милиона американци. Оттогава насам компанията беше забъркана в редица скандали, свързани с изтичане на лични данни. Затова и миналата седмица главният изпълнителен директор, Марк Зукърбърг, обяви, че компанията ще промени политиката си, като се ориентира към по-лични взаимодействия и наблегне на сигурността, въвеждайки изцяло криптирани разговори. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас