Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
08 мар
2019
 
 

ЕС отхвърля данъка срещу технологичните компании?

Европейският съюз ще подкрепи реформата на ОИСР за глобална реформа на данъчното облагане.

942 прочитания

Съвет на министрите на ЕС. Снимка: Европейска комисия

Европейският съюз (ЕС) може би ще изостави усилията си да създаден цифрова такса за страните от общността, а вместо това ще се фокусира върху глобална данъчна система за технологичните компании, обяви Reuters.

Първоначалният план на ЕС бе да накара големите компании в Евросъюза да плащат 3% данък върху приходите от продажбата на потребителски данни, онлайн тържища и целенасочена реклама. Това намерение обаче бе блокирано от Република Ирландия и скандинавските страни, които се страхуваха от загуба на приходи и от негативни политически реакции.

Прочетете още: ЕС въвежда данък върху приходите от дигитални услуги

“Редица делегации продължават да имат фундаментални възражения", пише румънското председателство на ЕС в документ, изготвен преди срещата на финансовите министри на ЕС на 12 март, до който репортер на Reuters е получил достъп.

Страни като Франция, Италия и Испания са твърди поддръжници на данъка, като вече са го въвели на национално ниво. Решението на ЕС ще бъде посрещнато с облекчение от технологичните гиганти като Google и Facebook.

Междувременно се очаква, че министрите на страните от ЕС ще продължат да работят върху реформа на глобалното данъчно облагане, подготвяна от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

По-рано тази седмица Съветът на министрите на ЕС въведе правила за контрол на преките инвестиции, включително на предложения за поглъщане на компании от страни извън региона, като основание за тези правила са съображения за националната сигурност или обществения ред.

ЕТИКЕТИ:
данъкЕС
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас