“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | –оботи
01 мар
2019
 
 

» FedEx стартира пилотен проект за доставки с роботи

SameDay Bot е захранван с батерии, развива максимална скорост от 16 км/ч и е напълно автономен

1137 прочитани€

—лед като редица стартъпи, както и технологични гиганти като Amazon, стартираха пилотни проекти за доставки с роботи, FedEx стана поредната компани€, ко€то започва подобен експеримент на къси разсто€ни€. ¬ петък, компани€та официално представи сво€ SameDay Bot, като за€ви, че той има всички нужни функционалности, за да направи доставките “до врата” много по-ефективни.

SameDay Bot е захранван с батерии, развива максимална скорост от 16 км/ч и е напълно автономен, което означава, че може сам да се движи около пешеходците и трафика, използвайки комбинаци€ от LIDAR сензори като тези, намиращи се в самоуправл€ващите се автомобили, и обикновени камери.

ѕрочетете още:  лиентите на Speedy ще контролират интелигентно пратките си

ќт FedEx казват, че първоначално ще използват робота само за куриерски доставки между офисите на компани€та и централата ѝ в ћемфис (в момента очакват одобрение от местните власти). Ќо ако тези тестове се окажат успешни, компани€та планира да включи в услугата и други компании и търговци на дребно, докато в крайна сметка не направи роботите основна част от доставките, които тр€бва да се извършат в рамките на един ден.

 акто вече стана €сно, FedEx далеч не е единствената компани€, ко€то експериментира с роботи за доставки на къси разсто€ни€. ћного други организации вече започнаха изпитани€ на подобна технологи€, макар че не е €сно дали т€ ще се окаже икономически изгодна за разгръщане в по-големи мащаби, ако въобще може да бъде безопасно интегрирана в големите градове. —ан ‘ранциско например е един от първите градове, в които б€ха направени подобни тестове, но в крайна сметка местните власти наложиха ограничени€ заради проблеми от различно естество. ¬ същото време обаче, други градове насърчават развитието на подобни услуги.

SameDay Bot използва н€колко чифта колела, за да може да се изкачва по стълби и бордюри, и има екрани отпред и отзад, за да общува с пешеходците. “ози отпред казва „здравей“, докато други€т показва посоката на движение на машината и намерени€та ѝ - дали ще спре, дали ще завие и т.н. “ази технологи€ е част от експериментите и на производителите на самоуправл€ващите се автомобили, тъй като се см€та, че т€ ще спомогне за намал€ване на инцидентите и недоразумени€та между хората и машините.

 

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас