Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
01 мар
2019
 
 

Женевски автосалон: автономният автобус Rinspeed Snap разчита на множество иновации

1057 прочитания
Страница 1 от 5

Самоуправляващите се автомобили, натъпкани с ИТ компоненти, ще помогнат за решаване на транспортните проблеми в градските райони в обозримо бъдеще, а и не само там. За тази цел швейцарският генератор на иновативни идеи Rinspeed е проектирал сложна и несравнима мобилна екосистема в своя най-нов концептуален автомобил - „Snap“. Шефът на Rinspeed Франк М. Риндеркнехт създава хардуера и софтуера, които бързо ще остареят, част от шасито („скейтборд“) - и го отделя от дълготрайната пътническа безопасна кабина („pod”).

Отсега нататък и двете части ще се развиват по различен начин, като клетката може дори да е полезна, когато е неподвижна. Тя може да бъде както лесно адаптируема кабина за пазаруване или просторна къмпинг каравана, така и уютен „пашкул“ за почивка, дори да осигурява спиращо дъха, напълно свързано потребителско изживяване на пътниците в пътническата кабина. Няма граница за възможните приложения, обясняват от Женевския автосалон, където концепцията ще бъде показана. Там се очаква да бъде представен и новия спортен модел на русенската компания Sin Cars, която има офиси също в Германия и Великобритания.

Прочетете още: Volkswagen Sedric — тостер, автомобил ... или бъдеще за градския транспорт

Швейцарската визия за мобилност използва гениален трик, за да раздели различния жизнен цикъл на отделните автомобилни компоненти: „скейтбордът“ носи издръжливите механични, но и бързо остаряващи ИТ компоненти. Те се рециклират след няколко години на интензивна употреба, след като са достигнали края на своя жизнен цикъл. По-малко натоварената кабина може да бъде експлоатирана много по-дълго време, преди да бъде изпратена за рециклиране. Това е от полза и за околната среда, защото играе важна роля за опазването на природните ресурси.

Разделяне на задвижващата платформа от кабината. Снимка: Rinspeed

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас