Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Технологии
28 фев
2019
 
 

Доктор използва 5G за директна операция на живо от сцената на Mobile World Congress

Д-р Антонио Мария де Лейси от Hospital Clinic Barcelona направлява екипа си от повече от пет километра, като очертава в реално време разлините етапи

752 прочитания

Когато екип от лекари в Hospital Clinic Barcelona започва да премахва раков тумор от дебелото черво на пациент в сряда, наблюдаващият процедурата хирург е на повече от пет километра от операционната.

Пред препълнената зала на Mobile World Congress в Барселона началникът на отделението по гастроинтестинална хирургия на болницата използва 5G технология за насочване на операцията чрез жива видео връзка.

"Ако отрежете тези нерви, пациентът вероятно ще има проблеми с уринирането, сексуалните функции и още много други неща", казва д-р Антонио Мария де Лейси пред развълнуваната публика в зала Fira Gran Via. След това той използва телестратор, за да очертае област от тялото на пациента, богата на нервни тъкани, и добавя към екипа си, който вижда маркировката в реално време докато оперира: “Трябва да поддържате тази област.”

Прочетете още: MWC 2019: Натискът на САЩ не намалява интереса към 5G оборудването на Huawei

 

От болницата заявяват, че това е първият случай, в който лекарите са използвали 5G връзка, за да общуват по време на операция. Наистина, Де Лейси не изпълнява самата операция, но пък успява да предостави незабавни съвети и напътствия. По думите му това е възможно в реално време единствено със супер-бърза 5G връзка. "Аз рисувам с ръката си на екрана тук, като едновременно с това се появява и на екрана там. Преди 5G това нямаше как да се случи в реално време. Трябваше да спрем изображението, за да се очертае, а работата в операционната продължаваше, което не е идеален вариант”, добавя той.

5G може да бъде сто пъти по-бърза от 4G, а мобилните мрежи имат потенциала да задвижват самоуправляващи се автомобили, виртуална реалност, интелигентни градове и свързани роботи. Здравеопазването е друга област с голям потенциал за новата технология. Скоростта и надеждността на 5G означава, че има почти нулево закъснение при предаване на сигнала между устройствата и сървърите, с които комуникират, което дава възможност на Де Лейси да рисува на екрана в реално време.

Около 143 милиона операции по света не се случват всяка година, защото няма достатъчно експерти. Според Де Лейси 5G технологията може да помогне за редуцирането на този брой.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас