Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
26 фев
2019
 
 

Финансовите показатели на Теленор България продължават да растат

Операторът отчита ръст на приходите, печалбата EBITDA и ARPU за цялата 2018 г.

931 прочитания

Telenor България. Снимка: Владимир Владков

191 милиона лева са приходите на Теленор България, вече като собственост на чешката PPF Group, за последното тримесечие на 2018 г., или със 7,3 на сто повече спрямо сравнително слабото за телeкомa четвърто тримесечие на 2017 г., когато операторът бе част още от Telenoir Group и приходите бяха около 178 милиона лева.

От компанията твърдят, че печалбата преди данъци и амортизации за периода октомври – декември 2018 г. е нараснала с над 21 на сто до 68 млн. лева. За добрите резултати е допринесъл и ръстът на средния месечен приход от един абонат – от 14 лв./месец към края на декември 2017 г. на 15,4 лв./месец към 31 декември 2018 г. „Продажбите на устройства също допринесоха за увеличението на общите приходи, основно заради фокуса на потребителите върху смарт устройства от висок клас“, обясняват от Теленор България.

Прочетете още: Новият шеф на Теленор България: Планираме растеж през следващите години

Компанията не посочва общия размер на приходите за 2018 г., но те са по-високи от постигнатите през 2017 г 479 милиона лева.

Източник: Официални данни на Теленор България

Ръстът на приходите е впечатляващ на фона на спада на броя абонати на компанията. Операторът признава, че има лек спад през тримесечието до 3,07 милиона абоната, 20% от които са потребители на предплатени услуги, но това се дължало на сезонността при използването на предплатените услуги през лятото.

„През този период Теленор продължи да се стреми да осигури отлично качество на услугите и да предостави нови дигитални услуги на своите клиенти. Стартирането на услугата „Купи онлайн“ и програмата за обратно изкупуване на устройства бяха сред новите възможности за клиентите, заедно с предимствата, които висококачествената мобилна мрежа на Теленор предлага“, коментират резултатите от мобилния оператор.

От 1 август 2018 г. Теленор България заедно с Теленор Унгария и Теленор Сърбия и Черна гора са част от PPF Group. Групата оперира в Европа, Русия, Азия и Северна Америка и кум 30 юни 2018 г. притежава активи на стойност почти 38 млрд. евро.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас