Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Информационно общество
21 фев
2019
 
 

ЕС подкрепи реформите за авторското право, насочени срещу Google и Facebook

867 прочитания

ЕС подкрпи реформите на авторското право, насочени срещу Google и Facebook

В сряда Европейския съюз прие промените, които ще принудят Google и Facebook да плащат да издателите за новини и да премахнат съдържанието, защитено с авторско право в YouTube или Instagram, пише Reuters.

По-голямата част от дипломатите на блока подкрепиха промените, докато Финландия, Италия, Люксембург, Нидерландия и Полша се противопоставиха на сделката, а две други държави се въздържаха.

Преговарящите от европейските страни, Европейският парламент и Европейската комисия миналата седмица постигнаха съгласие – две години, след като бяха предложени промените за защита на културното наследство на блока и за гарантиране, че издателите, изпълнителите, радио и телевизионните оператори ще получават справедливо възнаграждение.

Румъния, която в момента заема председателския пост, отбеляза в Twitter, че споразумението за авторските права е одобрено от Съвета на ЕС.

Държавите, които избраха да не подкрепят промените, коментираха, че предложението може да  възпрепятства иновациите и да навреди на конкурентоспособността на ЕС на дигиталния пазар. „За съжаление Директивата не постигна правилния баланс между защитата на притежателите на авторски пара и интересите на гражданите и компаниите в ЕС“, коментираха страните в общо изявление.

Преди промените обаче да бъдат окончателно одобрени има още няколко стъпки, като се очаква през март или в началото на април новите правила ще бъдат гласувани в парламента.

Новото законодателство ще изисква от Google и другите онлайн платформи да подпишат лицензионни споразумения с притежателите на авторски права като музиканти, изпълнители, автори и журналисти, за да използват тяхната работа в дигиталното пространство.

YouTube на Google, Instagram на Facebook и другите платформи за споделяне ще трябва да инсталират филтри за качване, които да не позволяват на потребителите да публикуват материали, защитени от авторско право.

От Google, които лобираха срещу промените и дори предложиха да изтеглят Google News от Европа, миналата седмица отбелязаха, че ще проучат внимателно новите текстове, преди да решат какви стъпки да предприемат.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас