“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »“ лидери
20 фев
2019
 
 

10 награди за »“ решени€ в 15-€ конкурс Д»“ проект на годинатаУ

9 проекта в 10 категории са отличени в традиционни€ конкурс на ICT Media и Computerworld

2631 прочитани€

ѕредставители на отличените проекти в конкурса

ѕроектът на ƒирекци€  »— към ћ¬– за две √»— системи е победител в категори€ „÷ентрална администрац舓 на традиционни€ конкурс „»“ проект на годината“, организиран от ICT Media и Computerworld Ѕългари€ за 15-а поредна година. — най-много точки на първо м€сто в категори€ „ќбщинска администрац舓 e иновативната културно-информационна система - BeNet на община —озопол.

–осен ∆ел€зков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщени€та (ћ“»“—) връчи наградата на победител€ в категори€ „“елекоми“ - операторът ј1 Ѕългари€ за проекта за защитени облачни услуги на ј1. ј1 Security Cloud представл€ва набор от услуги, заедно съставл€ващи ц€лостно решение за информационна сигурност, предназначено за бизнес клиенти от всички сегменти.

ѕрочетете още: 10 български внедр€вани€ с награди от конкурса Д»“ проект на 2017 г.У

–осен ∆ел€зков, министър на транспорта, »“ и съобщени€та, връчва наградата на ћихаил —емерджиев, старши мениджър

–осен ∆ел€зков, министър на транспорта, »“ и съобщени€та, връчва наградата на ћихаил —емерджиев, старши мениджър "‘иксирани услуги" в направление "ћаркегинг" на ј1 Ѕългари€ за проекта A1 Security Cloud. —нимка: ¬елко јнгелов

јтанас “емелков, председател на ƒържавна агенци€ "≈лектронно управление" (ƒј≈”) отличи ћладен ѕетров, директор на дирекци€  »— в ћ¬–, ко€то е реализирала проекта в министерството.

јтанас “емелков, председател на ƒј≈” отличи ћладен ѕетров, директор на дирекци€  »— в ћ¬–. —нимка: јлександър √лавчев

јтанас “емелков, председател на ƒј≈”, отличи ћладен ѕетров, директор на дирекци€  »— в ћ¬–. —нимка: јлександър √лавчев

ќбщо 9 проекта грабнаха отличи€та в традиционната инициатива, представ€ща най-значимите, мащабни и ефективни »“ проекти по изграждането и използването на информационни системи и решени€ в българските компании, предпри€ти€ и институции в национален мащаб. ÷еремони€та по награждаване на победителите за 2018 г. се състо€ на 19 февруари 2019 г. в хотел InterContinental, като партньор на събитието бе ‘илип ћорис Ѕългари€. ѕобедителите получиха и бутилка бутиково вино от ¬ила ёстина.

¬ оспорваната надпревара се включиха общо 24 »“ проекта, 9 от които са реализирани в публични€ сектор в организации от централната администраци€, общините и образованието. ќстаналите 15 решени€ са реализирани в корпоративни€ сектор в компании от браншовете „“ъргови€, логистика и транспорт", „ѕромишленост“, „Ѕанки и финансови институции“, „“елекомуникационни и комунални услуги“, а н€колко внедр€вани€ от различни категории се състезаваха и за наградата за „»“ проект в чужбина“.

ќтличените тази година проекти са 9, а журито включваше авторитетни специалисти от различни организации и ведомства. ѕредседател на комиси€та е ∆ени Ѕонева, заместник-председател на ”— и председател на  омитета по членство на ISACA Sofia Chapter, а членове на журито са “отка „ернаева, началник отдел „“ехнологии на информационното общество“ в ћ“»“—, ¬есела  алъчева, изпълнителен директор на Ѕј»“, –умен Ѕанов, Ѕј— ќћ, ¬елизар ѕроданов, председател на ”— на Ѕългарската асоциаци€ по управление на проекти, √еорги Ўарков, директор на ≈вропейски€ софтуерен институт ÷ентър »зточна ≈вропа, Ќикола Ќ€голов, директор „“ехнологии и операции“ в ITNL Bulgaria и ¬ладимир ¬ладков, издател на Computerworld и главен редактор на Networkworld Ѕългари€.

ќтличените в публични€ сектор »“ проекти

Ќагради в публичен сектор

 •  атегори€ "÷ентрална администраци€". »нтегрираната √»— платформа в ћ¬– подпомага дейностите по граничен контрол, криминални анализи и управление при бедстви€. ѕлатформата е оперативно съвместима и интегрира разнообразни източници на данни, които да помогнат на служителите да изпълн€ват множество различни функции и процеси. — реализаци€та на проекта ћ¬– прави гол€ма крачка в посока създаване на обща пространствена инфраструктура на министерството. “€ осигур€ва възможност за интеграци€ с други информационни системи и регистри, включително за видеонаблюдение, за прослед€ване на мобилни единици и други с предварително изрично оторизиран достъп. √»— системите в ћ¬–, реализирани от ≈—–» Ѕългари€, са финансирани по фонд “¬ътрешна сигурност“ на ≈вропейски€ съюз, като решението включва доизграждане на √»— „¬изуализаци€ на данни от ј»— на ћ¬–” (√»— ¬ƒј»—) и √еографска информационна система „”правление при кризи” (√»— ” )”.

«а мен е огромно удоволствие да връча тази първа награда на колегите от ћ¬–. »мах възможност да се запозна€ с проекта, реализиран в министерството, и това, което споделиха колегите, е, че това не е обикновена информационна система, а портал за достъп до всички услуги, които се нужда€т от геореферирани данни. ѕожелавам и на другите администрации да реализират подобни проекти с толкова значим резултат и се над€вам още другата година това да се случи“, за€ви јтанас “емелков, председател на ƒј≈”.

"ѕроектът, който сме изградили, e свързан с доизграждането на инфорационна система в ћ¬–. “ой подпомага аналитичната дейност на нашите колеги в оперативно естество – както на оперативните служители, така и на ръководството на ћ¬–, каза ћладен ѕетров, директор на дирекци€ “ »—” към ћ¬–. - √оде€ се с това, че получавам тази награда като част от екипа, участвал в изграждането на проекта, а като директор на дирекци€ “ омуникационни и информационни системи” искам да изкажа сво€та благодарност към ръководството на министерството, което ни се довери за изграждането на този и други подобни проекти. Ѕлагодар€ и на фирмата изпълнител, ≈—–»-Ѕългари€, ко€то усп€ за 7 дни да интегрира пет √»— системи в ћ¬–. ¬исоко оцен€вам действи€та на техни€ колектив, който оцени наши€ проект и експертната дейност на ћ¬– за изграждане на такива системи в служба на държавата."

ћладен ѕетров, директор на дирекци€ “ »—” към ћ¬–. —нимка: ¬елко јнгелов

ћладен ѕетров, директор на дирекци€ “ »—” към ћ¬–. —нимка: ¬елко јнгелов

 • Ќаградени€т общински проект е за културно-информационна система в —озопол, ко€то достав€ директно на смартфоните на туристите информаци€ за събити€, развлечени€ и местни забележителности. —игналът се излъчва благодарение на „комуникативни“ стълбове за улично осветление, които изпращат сигнал в радиус от 70 метра. —истемата BeNet в ќбщина —озопол е базирана на платформа за услуги на Google. Ќаградата получи кметът на —озопол ѕанайот –ейзи от —илви€ √еоргиева, изпълнителен директор на Ќационалното сдружение на общините в –. Ѕългари€.

 метът на —озопол ѕанайот –ейзи получи отличието от —илви€ √еоргиева, изпълнителен директор на Ќационалното сдружение на общините в –. Ѕългари€. —нимка: јлександър √лавчев

 метът на —озопол ѕанайот –ейзи получи отличието от —илви€ √еоргиева, изпълнителен директор на Ќационалното сдружение на общините в –. Ѕългари€. —нимка: јлександър √лавчев

"«а мен е чест и удоволствие да връча именно наградата в категори€ “ќбщинска администраци€”. Ќие в€рваме, че конкурсите в ко€то и да е сфера мотивират участващите в т€х да покажат по най-добър начин най-добрите си управленски решени€ и ќбщина —озопол е доказателство за това.  огато в една община има модерно мениджърско мислене и амбициозен екип, винаги се намират начини и средства да се реализират добрите технологични решени€. —игурна съм, че както решението на ќбщина —озопол, така и другите номинирани в тази категори€ – ќбщина Ѕургас и ќбщина ѕоморие – ще бъдат примери за останалите общини в Ѕългари€. ѕодобни номинации са едно доказателство, че българските общини са на първа лини€ в дигитализаци€та на публичните услуги. ѕоздрав€вам нашите партньори от ICT Media, с които вече 20 години работим за общата кауза за по-широко навлизане на технологиите в обществените отношен舓, каза —илви€ √еоргиева.

„Ѕлагодар€ на ICT Media за приза, който получавам. Ќад€вам се това, което сме направили, да бъде въведено и от други мои колеги от ц€ла Ѕългар舓, добави ѕанайот –ейзи.

 • ¬ категори€ „ќбразование“ първи се класира проектът за електронна студентска книжка в ”Ќ——, внедрен в сътрудничество с  омитекс, Ѕанка ƒ—  и јѕјќ. ≈лектронната студентска книжка комбинират н€колко функции: на банкова платежна карта, на международна студентска идентификационна карта и на студентска книжка за нанас€не на цифрови оценки, които са цифрово подписани от преподавател€. ѕрофесор ¬алентин  исимов, директор на “÷ентър за компютърни иновативни системи” към ”Ќ——, получи отличието от ќгн€н “ра€нов, председател на ”правителни€ съвет на Ѕј»“.

ѕрофесор ¬алентин  исимов, директор на “÷ентър за компютърни иновативни системи” към ”Ќ——, получи отличието от ќгн€н “ра€нов, председател на ”правителни€ съвет на Ѕј»“. —нимка: јлександър √лавчев

„“ова беше случай, в който наистина търсихме решение, което го н€ма по света. ћинахме през различни моменти - през създаване на отделно устройство, през изграждане на големи софтуерни комплекси - и стигнахме до едно опростено решение, което направихме с  омитекс и Ѕанка ƒ— .  акто вс€ко нещо, което е комплексно, и този проект е много интересен. ѕоне за нас“, каза проф.  исимов.

ѕроф.  исимов (”Ќ——), ќгн€н “ра€нов (Ѕј»“) и ¬иктор ѕетров ( омитекс). —нимка: ¬елко јнгелов

"–адвам се на възможността да отличим един университет, който, освен че учи другите как се прав€т бизнес решени€, сами€т той изгражда и прилага това, за което говори цели€т св€т. ќсобено ми е при€тно да наград€ един от първопроходниците на бизнес софтуера в Ѕългари€ и образованието в тази област, възпитал множество колеги, които днес са в нашите фирми, сред нашите клиенти. »скам да му пожела€ живот и здраве, а на университета – още много години да лидира в разработки и в показване как умее да прилага това, което преподава“, за€ви ќгн€н “ра€нов.

 • ∆урито реши да връчи специална награда за социална отговорност на онлайн платформата JobCare, ко€то цели да улесни наемането на хора с увреждани€, финансирана по ќѕ „–азвитие на човешките ресурси”. ”еб платформата е реализирана от Ѕалкански институт по труда и социалната политика и “Ѕ»“—-ѕроектни  онсултанти”, а системата е е създадена от —кейл ‘окус. Ќаградата бе връчена от √еорги Ўарков, член на журито, на »ван Ќейков, председател на ”— на Ѕалкански институт по труда и социалната политика, и …ордан ƒимитров, председател на “Ѕалкански институт по труда и социалната политика-ѕроектни  онсултанти” ќќƒ.

»ван Ќейков, председател на ”— на Ѕалкански институт по труда и социалната политика, получи приза за проекта JobCare от √еорги Ўарков, ≈—»-÷ентър »зточна ≈вропа и член на журито.

ѕрез тази платформа както ние, така и младите ни колеги, които € създадоха, искаха да кажат на обществото: “’ората с увреждани€ са добри работници!”. ƒа кажем на работодателите, че имат огромен резерв, който могат да използват, така че да не търс€т в чужбина. “е са тук, при нас. Ќека всеки един от вас влезе в платформата, защото никой не знае дали утре н€ма да се окажем ние в рол€та на хора с увреждане. Ќека да види какви възможности дава т€ на работодателите за т€хното наемане. Ѕлагодарим на —кейл ‘окус за съвместната работа и чудесните резултати по разработването на платформата“, за€ви »ван Ќейков.

„“ова е един проект, който идва точно навреме, и показва как можем да направим добро решение, което може да бъде и устойчиво. ƒа се над€ваме да се развива с времето и да помага на все повече хора“, коментира √еорги Ўарков.


¬ корпоративни€ сектор б€ха дадени общо 6 награди

ќтличените корпоративни проекти за 2018 г. —нимка: јлександър √лавчев

 • ѕобедител в категори€та „“елекомуникационни и комунални услуги“ е проектът за облачно базирано решение за информационна сигурност A1 Security Cloud на ј1 Ѕългари€, реализиран съвместно с ћнемоника јƒ. —ъздаденото от оператора решение осигур€ва информационна сигурност по модела „като услуга“. ј1 Security Cloud представл€ва набор от услуги, заедно съставл€ващи ц€лостно решение за информационна сигурност, предназначено за бизнес клиенти от всички сегменти.

"«а мен е привилеги€ и чест да присъствам в обкръжението на елита на насто€щите и бъдещите технологични решени€ в областта на информационните технологии. –адвам се, че мога да връча наградата в този сегмент - особено за проект, който съчетава две от основните тенденции в развитието на технологиите, а именно обработването, запазването, съхран€ването на данни и облачно базираните решени€ за услуги, свързани с данни, каза –осен ∆ел€зков. “ова ще бъде и предизвикателството през следващите десетилети€ – начинът, по който се управл€ват данните, профилират се потребностите, защо не и желани€та и поведението на всички потребители и начина, по който технологично се запазва техни€т интегритет, а чрез т€х правата и свободите на собствениците на данни. “ака че поздрав€вам за това решение ј1, дано служи за мотив за техните конкуренти за бъдещи още по-добри решени€, а защо не и за ваши по-добри решени€. „естито!", добави министър ∆ел€зков.

ћинистър –осен ∆ел€зков (ћ“»“—) връчи наградата на ј1 Ѕългари€ за проекта A1 Security Cloud. —нимка: јлександър √лавчев

ћихаил —емерджиев, старши мениджър "‘иксирани услуги" в ј1 Ѕългари€, благодари на цели€ екип от ј1, който е участвал в проекта. "«а нас тази награда означава изключително много, тъй като т€ е олицетворение на усили€та и резултатите, които положихме в развитието на нашето ICT Cloud портфолио. ј1 Security Cloud е едно от множеството комплексни решени€, които ние разработваме. Ќашата стратеги€ е да продължим да развиваме този тип сегмент и да се докажем като предпочитани€ бизнес партньор на компаниите в Ѕългари€, що се отнас€ до ICT Cloud услуги. „есто казано, като виждам резултатите, които постигаме последните н€колко месеца, в€рвам, че сме на прав път и може би догодина ще сме отново тук", каза още —емерджиев.

ћихаил —емерджиев, старши мениджър

ћихаил —емерджиев, старши мениджър "‘иксирани услуги" в ј1 Ѕългари€.

 • ѕобедител в категори€ „“ъргови€, транспорт и логистика“ е проектът на организаци€ лидер в областта на медиите, новите технологии и търгови€та в пътнически зони - Lagardere Travel Retail, за дигитализиране на поръчките и управлението. ¬ Ѕългари€ компани€та управл€ва над 120 обекта в ц€лата страна, като те са концентрирани в пътнически локации като автогари, метро станции, летища, търговски и бизнес центрове. —ред техните марки са Relay, Inmedio, 1 Minute, Hello!, Onda Caffe. Ќаградата бе връчена на ’ристо «ахов, »“ мениджър на Lagardere Travel Retail от яна “опалова, зам.-изпълнителен директор на »зпълнителната агенци€ за насърчаване на малки и средни предпри€ти€ (»јЌћ—ѕ).

’ристо «ахов, »“ мениджър на Lagardere Travel Retail, получи приза от яна “опалова, зам.-изпълнителен директор на »јЌћ—ѕ. —нимка: јл. √лавчев

’ристо «ахов, »“ мениджър на Lagardere Travel Retail, получи приза от яна “опалова, зам.-изпълнителен директор на »јЌћ—ѕ. —нимка: јл. √лавчев


 • — най-много гласове в категори€ "ѕромишленост" се класира проектът на ¬аптех за прогнозна поддръжка на ¬≈÷, реализиран съвместно от ¬аптех и ƒавид ’олдинг. –ешението тип „»нтернет на нещата“ за водноелектрически централи гарантира по-добро обслужване на клиентите. –азработените 3 софтуерни модула са взаимно свързани. ћодул „ћониторинг“ следи физическите параметри и ги изобраз€ва на контролни табла, модул „Prevаntive“ дава анализ на данните и препоръки на предварителни мерки, а модул „Predictive“ прави прогнози и разпознава предварително възможните повреди. Ќаградата в категори€ „ѕромишленост“ получи ¬иктор √еоргиев, мениджър софтуерно развитие на ¬аптех, което му бе връчено от Ќикола Ќ€голов, директор "“ехнологии и ќперации" в ITNL Bulgaria и член на журито на конкурса "»“ проект".

¬иктор √еоргиев, мениджър софтуерно развитие на ¬аптех, бе отличен от Ќикола Ќ€голов, директор

¬иктор √еоргиев, мениджър софтуерно развитие на ¬аптех, бе отличен от Ќикола Ќ€голов, директор "“ехнологии и ќперации" в ITNL Bulgaria и член на журито на конкурса "»“ проект 2018". —нимка: јл. √лавчев

 • ѕроектът на ¬аптех получи награда и в категори€та „»“ проект в чужбина“, тъй като решението за прогнозна поддръжка на системите се внедр€ва и в —ърби€.. ќтличието за най-добър проект в чужбина бе връчено от –умен Ѕанов, представител на Ѕългарска асоциаци€ на софтуерните компании (Ѕј— ќћ) и член на журито на конкурса.

–умен Ѕанов (Ѕј— ќћ) и член на журито на конкурса връчи на ¬иктор √еоргиев и отличието за най-добър »“ проект в чужбина през 2018 г. —нимка: јлександър √лавчев

–умен Ѕанов (Ѕј— ќћ) и член на журито на конкурса връчи на ¬иктор √еоргиев и отличието за най-добър »“ проект в чужбина през 2018 г. —нимка: јлександър √лавчев

 • ѕобедител в категори€ "Ѕанки" е TBI Bank за проекта Payment Hub. –азработено от C Soft. –ешението оптимизиране на платежни€ процес чрез неговото автоматизиране и дигитализаци€ от началната точка на кандидатстване за кредит до излъчване на превода. –ешението обхваща автоматизирането на процесите по разплащани€ в евро през платежната система “аргет 2. –ешението Payment Hub, разработено съвместно от TBI Bank и Csoft, се използва от клиенти в 4 европейски страни - »спани€, Ћитва, Ћатви€ и ‘инланди€. ¬ъзвръщаемостта на инвестициите (ROI) е 200% в рамките на 10 месеца. Ќиколай —пасов, главен оперативен директор на TBI Bank, получи наградата от —тамен янев, изпълнителен директор на Ѕългарска агенци€ за инвестиции.

Ќиколай —пасов, главен оперативен директор на TBI Bank, получи наградата от —тамен янев, изпълнителен директор на Ѕългарска агенци€ за инвестиции. —нимка: јлександър √лавчев

Ќиколай —пасов, главен оперативен директор на TBI Bank, получи наградата от —тамен янев, изпълнителен директор на Ѕългарска агенци€ за инвестиции. —нимка: јлександър √лавчев

 • ¬торото специално отличие бе за иновации и то беше присъдено на ѕ‘  „Ћевски“ за проекта за внедр€ване на блокчейн в магазина за фен артикули на футболни€ клуб. –азработчик на решението е ReCheck. ќтличието за иновации бе връчено от ¬ладимир ¬ладков, издател на Computerworld Ѕългари€ на “одор ћинев, маркетинг директор на ѕ‘  „Ћевски“.

¬ладимир ¬ладков, издател на Computerworld Ѕългари€ , връчи наградата за иновативен проект на “одор ћинев, маркетинг директор на ѕ‘  „Ћевски“. —нимка: јл. √лавчев

¬ладимир ¬ладков, издател на Computerworld Ѕългари€ , връчи наградата  за иновативен проект на “одор ћинев, маркетинг директор на ѕ‘  „Ћевски“. —нимка: јл. √лавчев

≈“» ≈“»:
»“ проект
Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас