Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
19 фев
2019
 
 

Великобритания смята, че заплахата от Huawei за 5G мрежите може да се тушира

Изводите на разузнавателната агенция на Великобритания може да убедят и други европейски страни

968 прочитания

Британска разузнавателна агенция не вярва, че забраната за оборудването на Huawei от 5G стартирането е оправдана, а това би могло помогне на компанията, подложена на кръстосан огън в Европа. Цитирайки коментар на източници, запознати с въпроса, в. Financial Times (FT) написа, че Националният център по кибер сигурност на Великобритания (NCSC) е излязъл със заключение, че е възможно да се ограничи риска от използването на системи на Huawei в 5G мрежите на страната.

Макар че тези коментари не са потвърдени официално от правителството на Тереза Мей, в изявление на NCSC до официалния сайт на GSMA Mobile World Live пише, че центърът разполага с уникален надзор и разбиране на инженеринга и киберсигурността на Huawei, като добавя, че вече са изразени някои предписания относно оборудването и очаква компанията да направи определени подобрения.

Прочетете още: 5G “не е атомна бомба“, заяви ротационният шеф на Huawei Ерик Сю

Очаква се през март или април правителството да излезе с официално становище за това дали Huawei ще може да участва в изграждането на 5G мрежите във Великобритания.

Източниците на FT са казали, че заключението на NCSC ще има „голяма тежест“ пред европейските лидери, тъй като Великобритания има достъп до чувствителна разузнавателна информация от САЩ чрез участието си в разузнавателната мрежа „Five Eyes“.

САЩ, Австралия и Нова Зеландия, които също са членове на тази мрежа, вече въведоха „5G забрана“ на Huawei и другия голям китайски производител ZTE. САЩ притискат своите съюзници да предприемат същите действия, като твърдят, че оборудването на Huawei съдържа „задни вратички“, които позволяват на китайската държава да шпионира други нации.

Huawei отдавна отрече съществуването на такива връзки: основателят и главен изпълнителен директор на компанията Рен Женгфей наскоро заяви, че обича своята страна и подкрепя Комунистическата партия на Китай, „но никога няма да направи нещо, което да навреди на друга държава или друг индивид“.

САЩ смятат, че 5G мрежата ще бъде толкова бърза и ще има толкова много военни приложения означава, че рискът от използване на китайско телекомуникационно оборудване е много висок. В. FT обаче написа, че Великобритания и Германия не са убедени в това.

През вестника източникът е заявил, че „другите нации могат да се позоват на аргумента, че британците са убедени, че могат да намалят заплахите за националната сигурност и да убедят обществеността и щатската администрация, че могат да действат по предпазлив начин и продължат да позволяват на доставчиците на телекомуникационни услуги да използват китайски компоненти, стига те да вземат предпазните мерки, препоръчани от британците.“

Въпросите около Huawei водят до Vodafone Group и решението й да замрази инсталирането на ново мрежово оборудване на Huawei в нейните европейски операции. Франция, Норвегия и Полша също обмисляли забрани.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас