“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | “елекомуникации
13 фев
2019
 
 

—јў притеснени от вли€нието на Huawei в »зточна ≈вропа

ƒържавни€т департамент на —јў ћайк ѕомпео започна ообиколката си през Ѕудапеща, Ѕратислава, ¬аршава, Ѕрюксел и –ейк€вик в опит да неутрализира позициите на  итай

957 прочитани€

ƒържавни€т департамент на —јў изрази загриженост относно присъствието на  итай в »зточна ≈вропа, свързана с потенциални опасности за корупци€ и правителствен шпионаж.

ѕо време на брифинг преди пътуването на държавни€ секретар ћайк ѕомпео до Ѕудапеща, Ѕратислава, ¬аршава, Ѕрюксел и –ейк€вик, в отговор на въпрос за целите на пътуването, бе посочено, че »зточна ≈вропа е потенциален източник на проблеми за —јў.

" ратки€т отговор е, че сме по-загрижени за присъствието на  итай и Huawei в ÷ентрална и »зточна ≈вропа, отколкото в «ападна ≈вропа", за€ви високопоставен служител по време на брифинга, като добави, че “това е проблематично в цели€ св€т, но в ÷ентрална и »зточна ≈вропа има гол€м брой предимно малки и средно големи държави, в много от които се наблюдава по-висока склонност към корупци€.

ѕрочетете още: —јў официално обвини Huawei в кражба на ителектуална собственост и конспираци€

 

 итай вижда в страните от ÷ентрална и »зточна ≈вропа, членки на ≈—, различни възможности. 12 от 16-те членове на инициативата 16+1 са членове на ≈—. ѕо този начин ѕекин вижда едни сравнително малки страни с неотдавнашна комунистическа истори€ и със значителни възможности за корупци€, които се поддават по-лесно на външно проникване в ключови сектори, а след това дават и трамплин за работа в рамките на форумите на ≈—”, об€сн€ват от американската администраци€.

 ато пример за вли€нието, което ѕекин може да упражн€ва в ≈— чрез тези страни, високопоставени€т служител посочва успешното блокиране на опита да се осъди проблемът с човешките права в  итай и липсата на подкрепа от страна на —ъюза за позици€та на —јў в ёжнокитайско море.

¬ъпреки че тези обвинени€ обхващат повече аспекти от телекомуникационната индустри€, е факт, че Huawei и ZTE се представ€т много добре в »зточна и ÷ентрална ≈вропа през последните години. — по-разхлабени правила и по-малко параноични правителства, отколкото тези на развитите държави в съюза, тези държави се превръщат в трън в очите на американската администраци€.

ќбиколката на ћайк ѕомпео очевидно е предназначена, за да настрои източноевропейските държави срещу  итай. ќще повече, че случа€т с арестувани€ служител на Huawei в ѕолша изглежда вече е променил позициите на страната. —лед н€колко неформални разговори между ¬ашингтон и ¬аршава, с€каш ѕолша вече е готова да възприеме позици€та на —јў¬ъпросът с ѕолша е интересен, тъй като правителството ще тр€бва да лавира между ползите от това да бъде верен съюзник на —јў и обществените такива от при€телските отношени€ с Huawei, тъй като страната всъщност е източноевропейски€т щаб на китайската компани€, за ко€то работ€т около 900 души. –естриктивни€т режим ще коства на страната както въпросните работни места, така и не малки инвестиции, а, не на последно м€сто, и работни места в други сектори и предпри€ти€, свързани с телекомуникационната индустри€.

ѕосещението в ”нгари€

ƒържавни€т секретар на —јў ћайк ѕомпео започна европейската си обиколка от ”нгари€ с €сната иде€ да лобира страната да обърне гръб на китайски€ бизнес, но отговорът, който получи, се оказа недвусмислен.

Ќие, унгарците, унгарското правителство, основаваме нашата външна политика на взаимно уважение и см€таме, че светът н€ма да бъде по-добро м€сто, ако н€кои държави прекарват времето си, като се намесват във вътрешнополитическите въпроси на други страни или ги назидават”, категоричен е унгарски€т външен министър ѕетер —и€рто

«а нас е наложително да споделим с ”нгари€ нещата, които знаем за рисковете от присъствието на Huawei в техните мрежи. “ова са реални рискове за хората. “е включват кражба на лични данни, които  итай може да използва в ущърб на страната”, за€в€ва от сво€ страна ѕомпео.

»наче, досега —јў имаха известни успехи в обръщането на различни правителства срещу Huawei и  итай като ц€ло. јвстрали€ и япони€ са два добри примера, но в ≈вропа този процес не върви толкова гладко и засега ¬ашингтон трудно би се преборил за пълни забрани срещу китайската компани€ на —тари€ континент. ј ”нгари€ е поредната държава, ко€то видим не приема позици€та на —јў. 

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас