Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Интернет
12 фев
2019
 
 

68% от българските интернет потребители пазаруват онлайн всеки месец, според проучване на OLX

65% от анкетираните са изхарчили през 2018 г. 2 пъти повече за онлайн покупки в сравнение с 2017 г.

1123 прочитания

Владимир Владков

Над 68% от българските интернет потребители пазаруват онлайн всеки месец, като 30% пазаруват стоки или услуги от електронни магазини всяка седмица, показва проучване на OLX България, проведено през януари 2019 г. „Тези покупки включват само стоки и услуги, не и електронни плащания на битови сметки, такси, дори покупка на самолетни билети“, коментира Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX България.

20% от респондентите са похарчили през 2018 г. над 1000 лева онлайн, а още около 25% са си купили от електронни магазини стоки за обща сума между 500 и 1000 лева. Същевременно 65 на сто са заявили, че са похарчили 2 пъти повече пари за онлайн покупки, като 29% е делът на онези, които са купили онлайн стоки за много повече пари. Най-често купуваните в електронни магазини стоки са модни артикули и аксесоари (над 50% от всички отговорили), следвани по популярност от спортните стоки. На трето място са продуктите за бебето и детето, следват с почти равни дялове домакински уреди, мобилни телефони, машини и професионално оборудване и книги. Същевременно 75% от анкетираните не само купуват, а и продават онлайн, като 41% от тях продават модни стоки, 10% - спортни стоки, а 6% - детски и бебешки стоки.

Прочетете още: 7000 продажби се реализират всеки ден през платформата OLX

На фона на растящия интерес към електронната търговия и доверие в онлайн плащанията у нас OLX България отчита 4% повече нови обяви, достигнали над 4,255 милиона за цялата 2018 година, 10% повече нови продавачи (почти 2 милиона), както и 16% увеличение на новите потребители до над 353 хиляди. „Засилва се тенденцията за използване на платформата ни през мобилни устройства - било то чрез мобилното приложение или през браузър, заяви Янкулов. 9% е годишният ръст на новите потребители на платформата през мобилното приложение, а 12% повече са онези, които са разчитали на мобилния браузер. При новите обяви преориентирането към мобилната версия е още по-забележима – 17% ръст на клиентите с мобилно приложение и 20 на сто повече през мобилен браузър. По данни на Гемиус, OLX e на първо място по посещения в България за месеците ноември и декември 2018 г.“, допълни изпълнителният директор на OLX България.

Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX България.

Камен Янкулов, изпълнителен директор на OLX България. Снимка: Владимир Владков

Смартфони, гуми и... имоти

Най-търсените в платформата стоки продължават да са смартфоните, но най-голям е ръстът на търсените обяви за недвижими имоти (86%) и на авточасти (55%). Промяна има и в класацията на най-предлаганите стоки, в която през 2018 г. най-голям ръст се регистрира при авточастите (58%) и при роклите (53%).

При недвижимите имоти се забелязва увеличено търсене на наемите, 59% увеличение на апартаментите за продажба, 45% в търсенето на къщи и вили за продажба, 50% - за парцели и 38% в наема на магазини. „Средната цена за наем на 3-стаен апартамент в София е скочила на 990 лева, каза Янкулов. - Най-много обяви за продажба на апартаменти се публикуват през януари, а най-малко през декември. Разширяването на зелената зона в София е довело до огромен ръст на наемите за паркомясто или гараж - рекордните 327% за 2018 г.“

При електронните устройства все повече се търсят игри и конзоли (41% ръст спрямо 2017 г.), следвано от 34% увеличение при лаптопите и 24% при компютърните части и аксесоарите. Най-предлаганите в OLX.bg артикули са компютърните части, като „истерията около копаенето на биткойни“ е фактор за вдигане на цените в тази категория. Средната цена на оборудване за копаене е 5-7 хиляди лева, но най-скъпата обява е била за 40 000 лева, заяви Янкулов.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас