Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
11 фев
2019
 
 

Франция съди Airbnb

Според Париж над 1000 обяви на компанията за споделено настаняване нарушават закон, който предвижда собствениците на апартаменти да ги отдават най-много 120 дни в годината

851 прочитания

Франция си е поставила за цел да попречи на услугите за споделено настаняване да се превърнат в импровизирани хотели, като този стремеж вече има и съдебни измерения. Властите в Париж са повдигнали обвинение срещу Airbnb за над 1000 обяви, които според тях нарушават закона, ограничаващ собствениците на жилища да ги отдават под наем за повече от 120 дни в годината. Не е ясно точно кои аспекти на законодателството нарушават въпросните реклами, но Франция изисква под всяка една да от тях да има регистрационния номер на обекта, което да гарантира, че той не се отдава за повече от определените дни. Целта е "да се изпрати послание към нарушителите на закона" и да се сложи край на постоянното отдаване под наем, което "разваля някои парижки квартали", коментира кметът на града, Ан Идалго.

 

Прочетете още: Airbnb с крачка към архитектурата и строителния бизнес

Делото може да излезе солено на Airbnb. Законът предвижда глоби от по 12 500 евро за незаконно предложение, което би могло да струва на компанията почти 14,2 млн. долара, ако всяка една от посочените обяви бъде сметната за незаконна.

В отговор, Airbnb заявяват пред Reuters, че са предприели стъпки, за да гарантират, че посетителите на Париж уважават европейските закони, но разкритикува френските власти, че този подход е "неефективен, непропорционален и в нарушение на европейските правила". По този начин компанията даде заявка, че няма да приеме спокойно обвиненията.

В крайна сметка обаче, тя може да няма друг избор, освен да плати. Париж е най-големият пазар за Airbnb, с над 65 000 обяви, а Франция е втората по значимост страна. Ако компанията се противопостави на закона, ще понесе сериозен финансов удар и ще освободи място за един от главните си конкуренти - HomeAway. Така че, глобата може да се окаже по-ниската цена, която компанията за настаняване трябва да плати. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас