Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Автомобили
05 фев
2019
 
 

Tesla купи компания, която да подобри батериите за електромобилите й

Tesla придоби калифорнийската Maxwell Technologies за около $218 милиона

1292 прочитания

Лидерът при електромобили Tesla скоро може да направи още една важна крачка за подобряване на най-важния елемент – акумулаторите. Компанията купи калифорнийския производител Maxwell Technologies, специализирана в разработката на батерии и кондензатори за около $218 милиона, или по $4,75 за една акция на Maxwell.

Tesla не разкри защо купува Maxwell или как компания с десетилетен опит ще й помогне за развитието на електромобилите. Илън Мъск е заявявал многократно, че е голям фен на кондензаторната технология, като дори смята лично да направи изследвания в тази област и да получи докторска степен от Станфордския университет. През 2011 г. той прогнозира, че кондензаторите, а не батериите, ще осигурят мечтания пробив при съхранението на енергия за електромобилите.

Прочетете още: Какво планира Tesla за 2019 г.?

Кондензаторите съхраняват и предоставят електроенергия, подобно на литиево-йонните батерии, които Tesla вгражда в своите модели. Една от основните разлики е, че кондензаторът съхранява заряда в електрическо поле, а батерията го съхранява в химическа форма. Предимството на кондензаторите е, че те се нуждаят от много по-малко време, за да се заредят и да освободят този заряд в сравнение с акумулаторите, а освен това издържат доста по-дълъг период.

Кондензаторната технология обаче трябва да се справи с няколко предизвикателства, преди да достигне до серийното производство на електромобили като основен енергиен източник, включително по отношение на размера и цената. Maxwell посочва, че е доставчик на Continental, която използва нейната технология за ултракондензатор в своя система за стабилизиране на напрежението, която поддържа системата „старт-стоп“ в различни автомобили - от Lamborghini до Peugeot. Компанията майка на Volvo – Geely, както и General Motors също използват технологията.

“Много сме развълнувани от днешното изявление, че Tesla се е съгласи да придобие Maxwell. Tesla е уважаван световен иноватор, който споделя обща цел за изграждане на по-устойчиво бъдеще, заяви д-р Франц Финк, президент и главен изпълнителен директор на Maxwell. - Вярваме, че тази сделка е в интерес на акционерите ни и предлага на инвеститорите възможност да участват в мисията на Tesla за ускоряване появата на устойчив транспорт и енергия.”

Maxwell очаква сливането с Tesla да завърши през второто тримесечие на 2019 г. Бордът на директорите вече одобри сделката.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас