Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
05 фев
2019
 
 

Alphabet с изненадваща печалба, но акциите ѝ падат

Компанията-майка на Google отчита по-силно от очакваното тримесечие благодарение на загадъчна инвестиционна печалба от 1,3 млрд. долара

1104 прочитания

В понеделник, Alphabet Inc. представи по-силни от очакваните печалби, които се дължат на загадъчната инвестиционен ръст, но в последствие акциите на компанията паднаха заради огромния скок в разходите ѝ.

Организацията-майка на Google отбелязва впечатляващите резултати благодарение на загадъчна инвестиционна печалба от 1,3 млрд. долара, която попада в перото “Други приходи и разходи”. Иначе Alphabet генерира 10.91 долара печалба на акция. Това е малко над консенсуса на FactSet, който очакваше сумата да бъде 10.86 на акция.

Инвестиционният размах на Alphabet се отразява благоприятно на компанията, тъй като, след промяна на счетоводния подход в началото на миналата година, тя отчита увеличенията на инвестициите си като печалба. В рамките на 2018 г. това генерира постъпления от 5,5 млрд. долара от капиталови ценни книжа, включително 4 млрд. долара нетни нереализирани печалби от капиталови инвестиции.

Прочетете още: Alphabet инвестира в бизнеса с електрически скутери

 

Въпреки изкуствено покачените отчетени печалби, цената на акциите на Alphabet в крайна сметка паднаха с около 3%. Според експертите това отразява загрижеността на Уолстрийт относно сериозните разходи на компанията за научни изследвания и развитие, както и за капиталови разходи, които, според анализаторът Robert W. Baird, Колин Себастиан, „засенчват солидните приходи.“

Общите капиталови разходи на Alphabet, включително тези извън Google, нарастват с 65% през последното тримесечие. За този период компанията е похарчила 7,08 милиарда долара за капиталови разходи, което е увеличение от 4,3 милиарда долара в сравнение със същия период година по-рано, и се очаква да продължи да харчи, макар и с по-бавни темпове.

Очакваме, че темпът на годишен растеж на капиталовите разходи ще се забави значително“, коментира главният финансов директор на Alphabet, Рут Порат, като добавя, че през 2019 г. ще има повече ползи от инвестициите в центровете за данни.

Големите разходи на Alphabet са били проблем и преди. Още повече, че отчетените приходи от последното тримесечие идват от мащабна инвестиционна печалба, която всъщност не добавя реално средства към сметките на компанията, а това не убягва от вниманието на инвеститорите. Следващото тримесечие ще бъде тест за това доколко организацията-майка на Google ще успее да намали разходите си и да намери по-реални приходи. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас