Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
31 яну
2019
 
 

Boeing за първи път достига границата от 100 млрд. долара годишни приходи

Самолетният гигант е поредната компания, която изразява притесненията си от начина, по който търговската война между САЩ и Китай ще се отрази на бизнеса

1034 прочитания

В рамките на 2018 г. Boeing е произвела и доставила рекордните 800 самолета и си поставя за цел в рамките на тази календарна година да подобри това си постижение с цели 100. Това е категорично доказателство, че самолетният гигант продължава решително своя осемгодишен бум.

В същото време обаче, турбуленциите в световната политика, включително търговското напрежение между САЩ и Китай, който е най-големият пазар за компанията, хвърлят сянка на несигурност върху бъдещите ѝ резултати. Още през миналата година самолетният гигант се сблъска и с известни проблеми с веригата за доставки, които включват и забавянето при доставката на двигатели за един от най-разпространените модели - 737 MAX. Но тези предизвикателства по никакъв начин не притъпяват интереса на Wall Street, особено на фона на устойчивото увеличение на производството на Boeing и огромното количество парични средства, които компанията генерира.

Прочетете още: Какви са изводите от новия финансов отчет на Apple?

В сряда, самолетният гигант обяви рекордни годишни финансови резултати – приходите му за първи път надхвърлят 100 млрд. долара. По този начин Boeing надскочи с лекота очакванията на анализаторите, като това доведе и до повишаване на цената на акциите на компанията с 6,3%.

В анализа на очакванията за 2019 г., председателят и главен изпълнителен директор на Boeing, Денис Муйленбург, увери инвеститорите, че ще има положително развитие както на ситуацията на китайския пазар, така и на тази с доставките на двигателите MAX.

„Докато мислим в дългосрочен план, фундаментът на пазара става все по-устойчив. Според нас растежът на въздушния трафик е дългосрочна, устойчива тенденция", смята Муйленбург.

През второто тримесечие на 2018 г. компанията е планирала да засили производството на 787 Dreamliner от 12 на 14 броя на месец. Новият 777X пък ще направи полетни тестове през лятото и ще бъда наличен за доставка през следващата година, а Военновъздушните сили на САЩ очакват първите свои 36 танкера KC-46 в рамките на тази година. Въпреки проблемите с двигателите MAX, Boeing смята да увеличи производството на 737 от 52 на 57 броя на месец.

Муйленбург също така намеква за пускане на пазара на нов 797 през тази година. По думите му финансовото представяне на компанията и гарантира силни позиции, които ѝ позволяват да постигне „допълнителен бизнес растеж, иновации и бъдещи франчайзинг програми".

Напрежение в Китай 

Муйленбург обръща спeциално внимание, че следи отблизо „геополитическите и макроикономическите фактори“, които могат да повлияят на представянето на Boeing, но „основите на световния самолетен бизнес, особено в частта си за пътнически превози, продължават да бъдат толкова стабилни, че ние сме уверени в добрите резултати в дългосрочен план“.

В краткосрочен план, основен проблем на Boeing е търговската война между САЩ и Китай, тъй като китайските авиокомпании държат една четвърт от всички доставки на самолетния производител.

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас