Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
30 яну
2019
 
 

Deutsche Telekom предупреди, че забраната на Huawei ще доведе до хаос в 5G мрежите

Стартът на 5G мрежите в Европа може да се отложи с 2 години, ако ЕС забрани използването на Huawei оборудване.

1282 прочитания

 

Търговският старт на бъдещите 5G мрежи в Европа може да закъснее с 2 години, ако правителствата на страните от Стария континент въведат забрана за използване на оборудване от китайския доставчик Huawei. Опасенията са изразени от водещия германски оператор Deutsche Telekom, според източници, цитирани от агенция Bloomberg. Според публикацията евентуалната забрана на оборудване на атакувания от САЩ оператор ще разтревожи телеком индустрията в Европа и може да доведе до хаос в плановете на операторите за разгръщане на новите мрежи.

Прочетете още: Официална позиция на Huawei във връзка с обвиненията на американските власти

Huawei е водещ доставчик на оборудване в региона, като компанията вече е сключила добри договори с операторите за изграждане и развитие на тяхната 5G инфраструктура. Източниците от DT са заявили пред Bloomberg, че 5G мрежите трябва да бъдат изградени върху съществуващата 4G инфраструктура, голяма част от която е доставена именно от Huawei.

Евентуална забрана ще означава, че телекомите ще трябва първо да премахнат цялото си съществуващо оборудване, а това ще доведе до огромно закъснение и загуба на милиарди евро.

Някои европейски правителства обсъждат забрана на Huawei, след като подобни действия бяха предприети от САЩ, Австралия и Нова Зеландия. Всъщност Австралия и Нова Зеландия не са наложили цялостна забрана на доставчика, а само са изключили използването на негово 5G оборудване.

Тази седмица пък САЩ предприе по-агресивни действия срещу доставчика, обвинявайки я в нарушаване на санкциите и кражба на интелектуална собственост от T-Mobile САЩ, която е собственост именно на Deutsche Telekom.

Oт Huawei веднага изпратиха до медиите официалната си позиция, в която твърдят, че въпросният спор за интелектуалната собственост вече е бил разрешен от легитимно съдебно жури в Сиатъл. То е отсъдило в полза на китайската компания, заключавайки, че „не намира каквито и да е вреди или други умишлени и злонамерени действия от страна на представители на Huawei по отношение на нарушаване на търговска тайна.“

Преди дни френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо каза, че ЕС трябва да действа като един спрямо Huawei. На дебат във Варшава тя е заявила (цитирана от Reuters), че не може всяка страна да действа поотделно, а трябва да има обща позиция по въпроса,

Във Великобритания, която все още се бори с проблема Brexit, Vodafone Group обяви, че спира засега инсталирането на оборудването на Huawei за новите опорни мрежи във всички европейски страни, в които Vodafone оперира.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас