Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
28 яну
2019
 
 

Пекин с критика към ЕС заради “клевети” и “дискриминация” срещу китайските компании

Посланик Джан Мин предупреди, че всякакви опити за ограничаване на на китайските технологии от предстоящи европейски проекти за 5G мобилни мрежи биха имали "сериозни последици"

1021 прочитания

Посланикът на Китай в ЕС започна яростна атака срещу „клеветите” и „дискриминацията”, пред които са изправени Huawei и други китайски компании в Европа, предупреждавайки, че усилията за изключване на Китай от 5G проектите на Стария континент “ще бъдат самоунищожителни”, съобщава Financial Times.

Посланик Джан Мин предупреждава, че всякакви опити за ограничаване на участието на китайските технологии в предстоящи европейски проекти за високоскоростни 5G мобилни мрежи биха имали "сериозни последици" за глобалното икономическо и научно сътрудничество.

Забележките на висшия дипломат бяха направени по време на интервю в Брюксел, в което се засяга нарастващото напрежение между Европа и Китай, както и възможностите за двустранно сътрудничество на фона на дистанциращите се от всички САЩ.

Прочетете още: Китай с най-нисък растеж от 1990 г. насам

 

"Клеветите, дискриминацията, натискът и спекулациите не са полезни за никого”, заявява Джан в коментар на опасенията за киберсигурността, свързани с китайските компании, които се тиражират в Европа и САЩ, като добавя, че в момента много организации не пестят усилия да си фабрикуват истории за Huawei, свързани със сигурността, които обаче всъщност нямат нищо общо с темата, а целят съвсем други резултати.

Технологичната сигурност е една от няколкото области, в които търканията между ЕС и Китай се увеличават, тъй като европейските страни са недоверчиви към Пекин в различни аспекти на търговията, инвестициите и политиките за конкуренция.

ЕС се стреми да засили контрола над китайските технологични компании на фона на опасенията за рискове за сигурността, които могат да произлязат от 5G мрежата, тъй като тя се очаква да бъде дълбоко вградена в обществените процеси чрез използването ѝ за различен тип приложения, чиито функции варират от управление на движението по пътната и железопътната инфраструктура до контрол на домакинските уреди.

Загрижеността на европейските държави се подклажда постоянно и от предупрежденията на страни като САЩ, Япония и Австралия, и някои случаи на шпионски скандали. Такъв последно се разрази в Полша и в него отново бяха замесени представители на Huawei.

Миналата седмица гигантът в телекомуникационните услуги Vodafone заяви, че ще "спре" закупуването на оборудване от Huawei за своите 5G мрежи в Европа и ще проведе разговори с различни правителствата, за да "сложи някои факти на масата".

В отговор, китайският посланик в ЕС предупреди, че световната индустрия и веригите за доставки и стойност са „силно преплетени“ на 5G пазара, където Huawei е водещ производител на оборудване, и затова компанията не може да бъде “изкуствено и умишлено” изолирана. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас