Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
14 яну
2019
 
 

Спад от 73% на китайските инвестиции в САЩ и Европа през 2018 г.

Завършените сделки с китайско участие в двата западни региона възлизат на 30 млрд. долара през 2018 г., при 111 млрд. долара през 2017 г.

1165 прочитания

Китайските преки чуждестранни инвестиции в Северна Америка и Европа са паднали със 73% и достигат шестгодишното си дъно в рамките на миналата година. Според юридическата компания Baker & McKenzie до това се стига, след като Съединените щати засилиха контрола върху сделките, а Китай наложи ограничения върху изходящите инвестиции в отговор на това, съобщи CNBC.

Прочетете още: Може ли Китай да спечели търговската война със САЩ?

Цифрите отразяват влиянието на ескалиращите търговски и политически търкания между Вашингтон и Пекин. В следствие на това, инвестициите в Съединените щати са паднали с 83%, като в същия момент бележат ръст от 80% в Канада. В Европа пък, въпреки общия спад, китайските преки чуждестранни инвестиции в страни като Германия, Франция и Испания растат.

Ако трябва да превърнем процентите в конкретни числа, завършените сделки с китайско участие в двата западни региона възлизат на 30 млрд. долара през 2018 г. За сравнение, през 2017 г. те са били 111 млрд. долара, като дори след като от сметката беше извадено придобиването на Syngenta от ChemChina за 43 милиарда долара, спадът спрямо 2016 г. е „едва“ 40%.

По-строгият регулаторен контрол също така води до анулиране на 14 китайски инвестиционни сделки в Северна Америка с обща стойност 4 млрд. долара и седем в Европа на стойност 1,5 млрд. долара.

"Някои сделки все още биват завършвани, въпреки новите регламенти за проверка на инвестициите, търговското напрежение и китайските инвестиционни контроли", коментира Майкъл ДеФранко, глобален ръководител, отговарящ за сливанията и придобиванията, в Baker & McKenzie, като добавя: „Но всички страни в бъдещите сделки трябва да проведат много проверки и да потърсят регулаторни съвети, за да преценят дали дадена инициатива е жизнеспособна."

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Безпрецедентна производителност в новите супербързи х86 сървъри на FUJITSU

Изключително бързи възможности за обработка на трудоемки и тежки задачи, както и на невъобразими до момента количества данни

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас