Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
09 яну
2019
 
 

5G е „сребърният куршум“ за смартфоните

Доставчиците трябва да обновят стратегиите си, за да спрат навреме спада на пазара, твърдят от ABI Research

1158 прочитания

Въпреки забавянето на растежа на смартфон пазара заради насищането на платежоспособните пазари, нарастващите средни продажни цени (ASP) на устройствата и преобладаващата „ценова умора“ на потребителите, водеща до удължен цикъл на замяна, не всичко е загубено. Според ABI Research пазарът отново ще се върне към увеличение на доставките с 4,1% през 2019 г., достигайки почти 1,6 милиарда броя за цялата годината. Очаква се, че използването на 5G и на гъвкави дисплеи ще бъде катализатор за индустрията, създавайки подобрено потребителско преживяване, като същевременно стимулират по-бързата замяна на смартфоните.

„Твърде дълго време големите производители продаваха устройства, които изглеждаха твърде сходни с техните предшественици, като итерацията се превърна в норма, а не иновациите, казва Дейвид Маккуин, директор проучвания в ABI Research. - Честно казано, за доставчиците става все по-трудно да се отличат от останалите, като цената е един от малкото конкурентни фактори, но новите технологични иновации и функции са тук, веднага зад ъгъла, така че преустановят спада.“

Прочетете още: Мобилният свят през 2019 г. – какво да очакваме от пазара на смартфони

Очаква се, че 5G ще се използва първоначално като точка за диференциране, но всъщност може да бъде т.нар. „сребърен куршум“, на който се надяват доставчиците на смартфони. Чрез стартирането на 5G с подобрени мобилни широколентови скорости, както и с включването на гъвкави дисплеи, потребителите ще получат достъп до иновативни начини за взаимодействие със своите устройства. Като се възползват напълно от тези нови функционалности, потребителите ще видят подобрения на потребителския интерфейс (UX), включително надграждане за гласови помошници, AI и интелигентни биометрични данни. Тъй като 5G действа като опорна точка, пазарът ще бъде свидетел на въвеждането на нови факторни форми на устройства, които използват множество нови и усъвършенствани технологии, активирани от ключови фактори, взети от околната среда, приложенията или обстоятелствата. Въпреки това производителите трябва да гарантират, че тези най-нови иновации дават ясна цел на потребителите, като предлагат сериозни причини за покупка. В противен случай тези продукти рискуват да станат нишови продукти с малки продажби.

Очакванията са, че 5G смартфоните ще започнат да се предлагат през първата половина на 2019 г. и до края на 2020 г. всички основни производители ще имат поне един модел от висок клас, който да е готов за 5G. ABI Research прогнозира, че продажбите на 5G смартфони ще достигнат 49 милиона през 2019 г. (около 3% от световните доставки на смартфони) и ще нарастват постоянно, така че през 2023 г. те ще представляват 43% от общия брой продадени смартфони.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас