Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Startup новини
07 яну
2019
 
 

Сериозен спад на китайските инвестиции в американски стартъпи

За 2018 г. те са достигнали рекордните 3 млрд. долара, негативната тенденция е породена от новите мерки на Тръмп срещу Пекин

815 прочитания

Новите мерки на администрацията на президента Доналд Тръмп, насочени към ограничаване на достъпа на Китай до местни иновации, са се отразили негативно на китайските инвестиции в американски стартъпи, съобщава Reuters. Причината – както инвеститорите, така и основателите на стартиращи компании замразяват своите сделки на фона на обостреното внимание на Вашингтон.

Според изданието, което цитира базираната в Ню Йорк компания за пазарни анализи Rhodium Group, миналата година китайското рисково финансиране в американски стартъпи достига до рекордните 3 млрд. долара. Мотивите, стоящи зад засиления интерес на азиатските инвеститори, са били свързани с желанието им, както и това на технологичните компании, да сключат своите сделки, преди да бъде одобрен новият регулаторен режим.

 

Прочетете още: Доставките на смартфони Huawei през 2018 г. надхвърлят 200 млн. единици

В момента китайското рисково финансиране в американски стартъпи е спаднало много, отбелязват от Reuters на база интервюта с 35 представители на сектора.

До тази негативна тенденция се стига, след като президентът на САЩ прокара ново законодателство, което разширява възможностите на правителството да блокира чуждестранните инвестиции в американски компании, независимо от страната на произход на инвеститора. На всички е ясно обаче, че новото законодателство е насочено основно към преустановяването на достъпа на Пекин до стратегически американски технологии.

Новите правила все още са в процес на финализиране, но, според Reuters, ветерани от технологичната индустрия вече са категорични, че последиците от тях са светкавични.

"Сделките с китайски компании, купувачи и инвеститори на практика спряха", коментира адвокат Нел О'Донъл, която представлява американски технологични компании в сделки с чуждестранни купувачи.

Адвокатите, цитирани от новинарската агенция, твърдят, че трескаво пренаписват условията по сделките, за да гарантират, че инвестициите ще получат одобрението на Вашингтон. Китайските инвеститори също вече са се дистанцирали от сделки с американски стартъп компании, а и редица предприемачи избягват китайските инвестиции, страхувайки се от дългите правителствени проверки, които биха могли да им костват време и ресурси на един пазар, на който скоростта е от критично значение.

 

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас