Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Бизнес
14 дек
2018
 
 

IDC: Пазарът на смартфони ще се възстанови след слабата 2018 г.

Най-бързо растат продажбите на телефони с дисплеи 6 до 7 инча.

1220 прочитания

Доставките на смартфони ще намалеят тази година, но след това ще „се върнат“ към скромен растеж, тъй като развитието на развиващите се пазари се е смесило с потенциал около 5G, а новите форм фактори дават известна положителност в сектора, прогнозира IDC.

За цялата 2018 г. продадените смартфони ще намалеят с 3 на сто до 1,42 милиарда, но през следващите 4 години се очаква едноцифрен слаб растеж, като през 2022 г. пазарът на смартфони се очаква да достигне 1,57 млрд. броя.

Голяма част от тазгодишния спад се дължи на Китай, където пазарът спадна с 8,8% годишно. IDC очаква през 2019 г. продажбите да се задържат на тазгодишното ниво, а след това до 2022 г. да нараства с лек темп. Друг ключов пазар, САЩ, е се очаква да се върне към положителен ръст през 2019 г. (прогноза 2,1 на сто), след като също отчита спад през тази година.

Прочетете още: Смартфон пазарът май достигна своя връх

Гъвкавите дисплеи ще са следващият голям хит, прогнозират от IDC

Гъвкавите дисплеи ще са следващият голям хит, прогнозират от IDC

„Много от големите глобални компании се фокусират върху пускането на продукти от висок клас, надявайки се да привлекат потребителите, които искат да надградят сегашните си устройства от висок клас. Затова очакваме конкуренцията в този сегмент през празничното тримесечие на 2018 г. и през 2019 г. да бъде изключително висока“, каза Санджийтика Сривастава, старши анализатор в IDC за мобилните устройства.

IDC отбелязва, че пазарът през 2018 г. се е представил под очакванията, но потребителите на смартфони се преориентират към модели с все по-големи екрани и ултрависок клас. През третото тримесечие на 2018 г. например телефони с екрани 6 до 7 инча са най-търсената категория, като ръстът е над 4 пъти на годишна база. Смартфони с екрани 5,5 инча и по-големи ще завземат над 66,7% от всички продадени през тази 2018 г. телефони, а през 2022 г. техният дял ще скочи до 87,7 на сто.

Според Мелиса Шау от IDC, т.нар. нормален размер на смартфона се е променил драстично през последните години, като за популярност на по-големите дисплеи допринасят и все по-тънките рамки. „Следващата голяма промяна ще са гъвкавите дисплеи, които отново ще предизвикат въображението ни“, казва тя.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас