Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Сигурност
13 дек
2018
 
 

Китайски хакери стоят зад мащабния пробив в базите данни на Marriott?

Според източници, близки до разследването, същата група в последните години е провеждала кампании срещу здравните и застрахователните системи на САЩ

1403 прочитания

Кибератаката срещу хотелската верига Marriott, при която бяха откраднати лични данни на около 500 милиона гости, е била дело на китайските разузнавателни служби, които стоят и зад сходни кампании срещу aмаериканската здравна и застрахователна система. Това твърдят близки до разследването на инцидента източници пред американското издание Star Advertiser.

Според тях хакерите, стоящи зад атаката, работят от името на Министерството на държавната сигурност, контролираната от комунистическата партия на Китай. Разкритието идва в момент, в който администрацията на президента Доналд Тръмп планира нови действия, насочени към китайската търговия, кибер- и икономическа политика.

Прочетете още: Хакери откраднаха личните данни на 500 милиона клиенти на Marriott

Според източниците на медията тези действия включват именно разкрития за хакери, работещи за разузнавателните и военните служби на Пекин. Вашингтон планира също така да разсекрети разузнавателни доклади за китайските усилия от 2014 г. насам за създаването на база данни с имена на американски държавни служители с високи нива на достъп до критични системи.

Другите мерки може да включват допълнително ограничение на достъпа на китайски компании до критични компоненти на телекомуникационното оборудване на правителствените системи.

Тези стъпки произтичат от нарастващата загриженост на американската администрация, че 90-дневното търговско примирие, договорено преди две седмици от двете страни в Буенос Айрес, няма да доведе „до промяна в поведението на Китай“, включително условието към американските компании да разкриват ценни технологии, ако искат да навлязат на местния пазар.

Атаката срещу хотелската верига Marriott няма да бъде засягана, въпреки че тя е основният хотелски доставчик на американското правителство и военните.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас