“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | »“ проекти
12 дек
2018
 
 

ќЅЅ и —ибанк обединиха »“ системите си

¬ проекта участват както специалисти от двете организации, така и такива от белгийската финансова група KBC

1104 прочитани€

Ѕелгийската финансова група  ¬— е известна с характерни€ си подход да притежава банка и застрахователно дружество на всеки стратегически за не€ пазар. “ози модел т€ следва и на български€ пазар и, след като притежава —ибанк и ƒ«» от 2007 г., през 2017 г. т€ придобива и ќЅЅ.

ќсновни предизвикателства

—лед придобиваето на ќЅЅ от страна на KBC, в средата на годината се пристъпва към обединение на двете финансови организации, в това число и на техните »“ системи, тъй като нужно създаването на една единна банкова платформа. »нтеграци€та е свързана с над 20 отделни проекта, като през това време, до есента на 2018 г., двете системи работ€т едновременно.

ѕроектът

–ъководствата на »“ отделите на двете банки заедно с бизнес собствениците извършват оценка на всички »“ приложени€, използвани в двете банки, и предлагат с кои от т€х да продължи да работи бъдещата банка. ¬ажен елемент при подбора е, че основната банкова система, ко€то ще се ползва от новата структура, е тази на ќЅЅ – “24 на Temenos Group – продукт снад 2000 инсталации в света.

ƒруга основна система на обединената банка е SAP.

¬»«»“ ј Ќј »“ ѕ–ќ≈ “ј

»ме на проекта: ќбедин€ване на »“ системите на ќЅЅ и —ибанк

¬ъзложител: KBC Group

»зпълнител: ќЅЅ, —ибанк, KBC Group

Ћокации: —офи€

—тартиране /завършване на проекта: средата на 2017 г. до декември 2018 г.

 атегори€: ‘инансов сектор

ѕо отношение на останалите налични системи се прави подбор между съществуващите решени€ в —ибанк и ќЅЅ, като се предпочитат тези на ќЅЅ с цел по-малко усили€ при интеграци€та.

“ака на база портфолиото на ќЅЅ и решени€та на —ибанк за отпускане на кредити за физически лица и за средни предпри€ти€, мониторингът за средни и големи фирми, репортингът и хранилището за данни (data warehouse DWH), се изгражда новата обща платформа.

»“ екипите избират подхода на поетапна миграци€, като първо мигрират по-простите банкови продукти, а след това и потребителски кредити, кредитни карти, както и институционалните клиенти, и ипотечни кредити.

¬ дейностите по ц€лостната интеграционна програма се включват специалисти от  ¬—, вътрешните »“ отдели, екипи на разработчика, както и от ÷ентъра за компетентност по “24.

–азвитие

ќсвен по интеграци€та бизнеса, »“ екипите работ€т и по проекти за подобр€ване и оптимизиране на системите и услугите към потребителите. —лед като завършва ц€лостната интеграци€ в кра€ на 2018 г., в рамките на следващите 12 месеца ще бъде внедрено и мобилното банкиране на  ¬—, което се ползва в ÷ентрална и »зточна ≈вропа. “ова ще даде на платформата нови функции, с каквито двете приложени€ на —ибанк и ќЅЅ не разполагат.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»
‘ирмите представ€т

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени—амо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

»нтервю с ƒжен Ћупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференци€та DevReach 2018

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас