Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ проекти
11 дек
2018
 
 

Допълнителните функционалности в ERP системата на „Оптикс“ улесняват бизнес процесите

569 прочитания

„Оптикс“ специализира в конструирането и производството на оптични, оптикомеханични и оптикоелектронни възли и изделия с военно и гражданско предназначение. Чрез съвременните технологии компанията извършва целия производствен процес – от проектирането и реализирането на прототипи до серийното производство на елементи, възли и уреди.

„Оптикс“ е единственото предприятие в България, което разработва и произвежда цялата гама специална оптика за нуждите на армията и полицията. Компанията печели редица конкурси за производство и доставка на високотехнологични мобилни системи за наблюдение и охрана на Държавната граница на Република България. Освен това тя разработва и произвежда устойчивите на тежките метеорологични условия уреди за нощно виждане и термовизия, които се използва от българските мироопазващи мисии в чужбина. Фирмата разработва и ексклузивна гама продукти, предназначени за ловни цели.

Визитка на ИТ проекта

Име на проекта: Обновяване на ERP система и разработване на допълнителни функционалности

Възложител: „Оптикс“

Изпълнител: „Оптикс“ и „Абас Бизнес Сълюшънс България”

Локации: Панагюрище

Дата на стартиране и приключване на проекта: завършване актуализацията на системата в края на 2018

Категория: Производство и търговия

Основни предизвикателства

Фирмата започва внедряването на първата си ERP система през 2005. Следващите няколко години решението не е било обновявано редовно, което води до стартирането на нов проект през 2012. По повторната имплементация и по интеграцията на системата с всички бизнес процеси във фирмата работят както специалистите от ERP отдела на „Оптикс“, така и техните колеги от „Абас Бизнес Сълюшънс България”.

Поради своята разнородна дейност и персонал от над 700 човека „Оптикс“ постоянно има нужда от нови доработки и функционалности. От 2012 всяка години се въвеждат стандартните ъпдейти, свързани с промяна на някои от наличните опции или добавянето на нови такива, а едновременно с това се разработват и специфични модули, отговарящи на нуждите на организацията. Сега предстои и актуализация на предпоследната версия на ERP системата от 2017, която трябва да бъде завършена до края на тази година.

ИТ решение

Системата за бизнес управление на ресурсите обхваща всички оперативни нива в „Оптикс“, включително доставките, производството, продажбите, финансите и счетоводството. В момента компанията подготвя пускането на две важни нови функционалности, които имат приоритетно значение за работата на бизнеса. На първо място, тя се концентрира върху въвеждането на възможности за бизнес анализи (Business Intelligence – BI). Ще се използват данните от ERP системата и чрез Microsoft SQL Server те ще се съхраняват и визуализират под формата на различни таблици, табла и диаграми. Ако подобни обобщени справки се изготвят през самата ERP система, то ще отнеме доста повече време и усилие на служители.

Новите версии на ERP софтуера разполагат със стандартни опции за изготвяне на бизнес анализи и могат да извлекат информация от повечето бази данни – например за продажбите. Интеграцията с външни приложения обаче дава неограничен брой възможности за генериране на справки, които са полезни за мениджърите във всеки един отдел на компанията – продажби, производство, логистика и други. Именно и затова в „Оптикс“ се фокусират върху разработката на подобни функционалности. В допълнение трябва да се отбележи, че директната интеграция на тези приложения с ERP системата намалява до минимум грешките при самите справки.

Другата основна функционалност, която в момента „Оптикс“ разработват, е свързана с детайлното планиране. Това е отделен софтуер, който също се интегрира с ERP, тъй като системата не предлага стандартно подобна опция.

„Оптикс“ с допълнителни функционалности за своята ERP система

 Ефект от ИТ решението

Добрите резултатите са факт и компанията ще продължи да разработва нови функционалности и да разширява възможностите на системата. От „Оптикс“ изтъкват, че ERP е огромно улеснение за бизнеса, тъй като позволява бързо и удобно да се събират данни, да се обобщава информацията и да се представя в един разбираем вид на различните управленски нива. Освен това без подобен софтуер не може да се управлява една компания с по-големи мащаби, повече персонал и различни типове дейности. Почти пет години след реимплементирането на системата е напълно ясно, че повторното внедряване е улеснило значително работата на служителите, признават от компанията.

Потенциал за развитие

"Оптикс" проявява интерес към внедряването и на други функционалности като управление на бизнес резултатите (Business Process Management, BPM) и управление на процесите в самата фирма (workflow). Подобни опции ще позволяват всеки процес в компанията да се отразява отразява коректно както вътре в ERP системата, така и извън нея.

Плановете на компанията за нови разработки обаче не спират дотук. Все още има фирмени процеси, които не са обхванати от ERP, но това предстои да се случи в бъдеще. Освен това „Оптикс“ продължава да се разраства и да навлиза в различни типове дейности, с които досега организацията не се е занимавала. Тези нови вътрешно фирмени процеси също ще трябва да бъдат интегрирани със системата.

ЕТИКЕТИ:
EROCRMсистеми
НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас