Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
06 дек
2018
 
 

Участниците в „Хакатон за София“ с креативни решения за по-добра градска среда

14 отбора показаха как данните, събрани от „Визия за София“, могат да се използват за разрешаване на градските проблеми и подобряване на средата.

726 прочитания

Участниците в „Хакатон за София“ с креативни решения за по-добра градска среда

Участниците в „Хакатон за София“ показаха как могат да се използват данните, събрани от „Визия за София“, за креативно разрешаване на градските проблеми и за подобряване на средата. Състезанието играе важна роля в допълването, консолидирането и анализа на събраната от общинската инициатива информация. Събитието беше отворено за всички тех експерти и ентусиасти, които се интересуват от подобряването на качеството на живот чрез технологии и искат да се включат в стратегическото планиране на града.

Само за две денонощия участниците разработиха 15 проекта, сред които имаше: краудсорсинг платформа за описание на фасадите и елементите от градската среда; културна визитка, която представя различните културни събития в София и генерира индивидуален план; както и решение на проблема с паркирането чрез динамична цена, която се изчислява на пазарен принцип. Три от отборите работиха по различни анализи на ефективността на градския транспорт, наслагвайки различните данни за капацитет на линиите, натовареност на спирките, брой жители на кварталите и отдалеченост. Много от отборите избраха да комбинират различни данни, предоставени от Визия за София, за да изготвят анализи, като например кой е най-добрият квартал за живеене, достатъчно ли са социалните услуги и лекарите в различните части на София, каква е достъпността до спортни обекти, как се отразява регулирането на паркирането върху броя на сигналите за нарушения.

Участниците в „Хакатон за София“ с креативни решения за по-добра градска среда

Първо място в хакатона спечели отбор “Тъмни субекти” със своя впечатляващ 3D модел на София, позволяващ анализ на осветеност и сенки по всяко време на деня и годината, и влиянието им върху градската среда. Второ място и награда от Astea Solutions получи “Peper Analysis” - най-младият отбор в хакатона от ученици от ТУЕС - Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ – София. Те създадоха приложение, улесняващо туристите да се ориентират в столицата, като обработиха и анализираха огромен обем от данни и над 25 хиляди коментари на потребители в AirBNB. Третото място зае хардуерното решение BREATHE на отборa “Day Off”. То представлява мобилен датчик, който отчита качеството на въздуха при движението ни из града и дава възможност на потребителите за избор на най-чист маршрут на база на събрани данни.

Отборите победители бяха отличени с парични награди - 2000 лв. за първо, 1000 лв. за второ и 500 лв. за трето място. Те бяха избрани от жури в състав: Здравко Здравков, главен архитект на Столична община, Серги Сергиев, основател на Data Science Society, Николай Костов, преподавател в Software University, Светослав Димов, CEO на DEV.BG, Божидар Божанов, софтуерен инженер и експерт по електронно управление, Елица Панайотова, координатор на инициативата Зелена София, Владимир Данаилов от Sofia Investment Agency, Вероника Манова, експерт към Столичен общински съвет, Любо Георгиев, ръководител на екипа на Визия за София.

Участниците в „Хакатон за София“ с креативни решения за по-добра градска среда

Данните, които послужиха за основа на заданията в хакатона, бяха предоставени на "Визия за София" от партньори на събитието като PROGRAMATA, MultiSport, Център За Градска Мобилност, Гражданите и Направление Архитектура и градоустройство на Столична община.

Всички проекти на участниците в хакатона ще бъдат представени на сайта на инициативата за дългосрочно развитие на София https://vizia.sofia.bg/, а екип Визия ще продължи контакт с участниците, за да подпомага бъдещото развитие на проектите им. Повече снимки и видеа от Хакатона можете да разгледате във Facebook страницата на Визия за София.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят
Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Преглед на тенденциите и обобщение на ERP пазара през 2018

Какви нови и интересни неща може да ни разкаже Пламен Боев от Елит Софтуер

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Само за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жениСамо за 6 месеца инициативата Vue Vixens е обучила над 400 жени

Интервю с Джен Лупър, старши developer advocate в Progress и основател на Vue Vixens, лектор на конференцията DevReach 2018

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас