Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Телекомуникации
05 дек
2018
 
 

Телекомуникационният кодекс на ЕС влиза в сила на 20 декември

Новият Кодекс за е-съобщения на ЕС влиза в сила на 20 декември и ще важи за Skype, WhatsApp и други електронни услуги

1596 прочитания

Европейският съвет окончателно подписа новия европейски Кодекс за електронните съобщения, който налага ограничения на цените, по-строги процедури за сигурност и правила за разпределение на радиочестотния спектър, което според Съвета ще подобри внедряването на 5G мрежи.

С това одобрение бе преодоляна последната пречка пред влизането в сила на новия кодекс, който ще е задължителен от 20 декември, като на операторите е даден известен времеви период да спазят специфични елементи от този кодекс.

И трите законодателни органа на ЕС подписаха кодекса въпреки протестите на индустриални групи и критики към редица от мерките в него.

Прочетете още: Тежки преговори за „цифровото“ законодателство на ЕС по време на българското европредседателство

Сред наложените от новия закон мерки са минимален срок за лиценз за РЧ спектър от 20 години в страните от ЕС, законодателни мерки за осигуряване на „универсален интернет достъп“, нови правила относно обажданията до центрове за спешни случаи (линейни, полиция, пожарна). Налагат се и тавани за цените на международните разговори в рамките на ЕС от 19 евроцента на минута и 6 евроцента на текстово съобщение.

Новите правила ще се прилагат спрямо компании, които не попадат в обхвата на комуникационното законодателство, но предоставят услуги през интернет, включително съобщителни услуги от типа на Skype и WhatsApp на Facebook.

За да се отразят новите правила бяха актуализирани и правомощията на регулатора на ЕС BEREC.

В свое съобщение в Twitter вицепрезидентът на Европейската комисия за Единния цифров пазар Андрюс Ансип заяви: „Тези нови правила отговарят на днешните и утрешните нужди и създават благоприятна за инвестициите и конкуренцията среда, която ще постави основата за 5G в цяла Европа“.

Вицепрезидентът на Европейската комисия за Единния цифров пазар Андрюс Ансип

Вицепрезидентът на Европейската комисия за Единния цифров пазар Андрюс Ансип 

Кодексът за електронни съобщения се разработва от 2016 г. насам и е вече бе критикуван многократно, особено по отношение на минималния срок на лицензите за РЧ спектър и за правомощията, предоставени на регулаторите.

През юни организацията на операторите GSMA описа предложеното законодателство като „политически компромис“, който може да попречи на разгръщането на нови мрежи в Европа.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас