Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | ИТ кариера
05 дек
2018
 
 

От портиер до програмист – една история от Враца

Благодарение на безплатните курсове на “Враца софтуер общество” Светослав Василев днес е част от екипа на софтуерната компания Invetix

1436 прочитания

Възможно ли е портиер да се превърне в програмист и то във Враца? Ако съдим по историята на Светослав Василев, която разказва блогът на фондация “Америка за България”, то отговорът е категорично “да”.

Преди три години Светослав Василев е портиер в компютърна зала във Враца. Именно там той се среща с Емилиян Кадийски, опитен програмист и учител по информатика, който чрез току-що основаното „Враца софтуер общество“ се опитва да популяризира професията си в родния си град.

 

Прочетете още: ИТ индустрията у нас привлича все повече българите, живеещи в чужбина

Безплатните курсове по програмиране, които „Враца софтуер“ предлага, са отворени за безработни, работещи и гимназисти с интереси в областта, което кара Светльо да се зачете в рекламните брошури за един от предстоящите курсове, които Емил отива да отпечата, и решава да се яви на приемния изпит.

 Няколко седмици по-късно, Светльо е убеден, че се е провалил на теста. Определя го като много труден, а уменията си, придобити предимно от самообучение, като недостатъчни, за да се справи със задачите по математика, компютърни умения и английски език.

В крайна сметка обаче, Светльо не само че се справя с приемния изпит за курса на „Враца софтуер“, но резултатите му са завидно добри за момче, за което академичните изяви не са били приоритет в училище. Софтуерния курс завършват по-малко от половината от хората, започнали го със Светльо. През януари 2017 г. се присъединява към Inveitix – софтуерна компания, чийто екип е съставен от възпитаници на академията на „Враца софтуер“. Inveitix създава уебсайтове, игри и приложения за клиенти от образованието, туризма, неправителствения сектор и бижутерийната индуст

 

 

 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас