Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Образование
04 дек
2018
 
 

ТУ-София официално откри новата си лаборатория по роботика

Новата придобивка на университета е изградена с помощта на компаниите Ехинатон и Mitsubishi Electric

2241 прочитания

Иван Гайдаров

При изключителен интерес, във вторник Техническият университет – София откри своята нова лаборатория по роботика, изградена с помощта на "Ехнатон България" АД и Mitsubishi Electric. Освен с компютри и интерактивна дъска, тя разполага с един робот, четири стенда със сервоуправление – за синхронизация, за индексно управление на контролерите, инвентор с вградена интелигентност и такъв с честотно управление и контролер, които обикновено се използват за автоматизация на процеси в дискретното производство.

Всеки ректор на университет е особено радостен, когато бизнесът е на негова територия и не иска, а дарява, защото благодарение на това единство ние можем да подплатим девиза си “Традиция в успеха”. Случва се образователната система да обвинява бизнеса, че само иска кадри наготово, без да дава нищо. Все повече обаче стават примерите, че това не е така. Връзката между бизнес и образование ще ни помогне да започнем да обучаваме по-добре студентите си в духа на това, което се търси на пазара на труда”, коментира по време на откриването проф. д-р Георги Михов, ректор на ТУ-София.

Прочетете още: 3,5 млн. лв. за високотехнологично обучение в два учебни блока на ТУ – София

След него думата взе деканът на факултет “Автоматика” доц. Нина Николова, която бе категорична, че новата лаборатория ще помогне на учебното заведение да бъде в крак с последните световни тенденции. Младежите, които се обучават при нас в това направление, ни правят най-проспериращия факултет. Благодарение на новата структура инженерните ни биха могли не само да поддържат автоматизираните системи, които ни заобикалят, но и да създават такива”, смята доц. Николова, като добави, че в лабораторията ще се обучават не само млади инженери, но и научни работници.

За нас този проект е много важен, защото разбираме значението на инвестициите в младото поколение инженери. Изправени сме пред нови предизвикателства като автоматизацията, роботизацията и дигитализацията. Освен това, вече сме в ерата на Индустрия 4.0, но Mitsubishi има своя опит в тази сфера от години. В нашата компания тя е известна като “e-factory automation”, като платформа ни е разработена още през 2003 г., тоест вече имаме 15 години опит. Основната ни цел е да предоставим тази технология на индустрията и на образователните системи, а тази лаборатория е добър пример за това”, заяви от своя страна Лукаш Сендецки, маркетинг мениджър на Mitsubishi Electric за Централна и Източна Европа.

Изпълнителният директор на "Ехнатон България" АД, Симеон Илински, обърна внимание, че роботиката и автоматиката са важни направления в автоматизацията, която осигурява на промишлеността съвременни условия за работа. “Надявам се все повече български студенти да трупат увереност в себе си тук. Ние сме компания, която работи в индустрията от 20 години, и знаем какви изисквания има в икономиката по отношение на автоматизацията. Затова решихме, че това е една добра инвестиция, която да помогне за създаването на необходимите кадри, тъй като университетът е място, където се получават много знания, но не винаги има време за практически умения, а практиката е най-добрия учител”, добави Симеон Илински.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас