Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Мобилни
03 дек
2018
 
 

Корейските оператори стартираха търговски 5G мрежи

Покритието е сравнително малко и само до бизнес клиенти, но до март 2019 г. операторите ще имат общонационално 5G покритие

1290 прочитания

SK Telecom (SKT), KT и LG Uplus едновременно задействаха своите 5G мрежи в полунощ на 1 декември, като реализираха своите обещания да предложат първи в света търговски 5G услуги, базирани на стандартите 3GPP.

Услугите имат ограничено покритие и първоначално ще са достъпни са фирмите с помощта на мобилни рутери. Операторите планират да осигурят на крайните потребители национално покритие през март догодина, когато на пазара се появят 5G смартфоните.

SKT каза, че неговата 5G мрежа вече покрива големи райони в 13 града и провинции, включително в Сеул и 4 града в Кьонги, най-населената провинция на Южна Корея с над 10,6 млн. жители. Първият разговор през търговската 5G мрежа на SKT бе направен от главния изпълнителен директор Пак Чонг-хо в Бундан, който се обади на друг мениджър от оператор, използвайки прототип на 5G смартфон на Samsung.

Прочетете още: От утре, 1 декември 2018 г., в Южна Корея ще заработи 5G мрежа?

Снимка: SKT

Снимка: SKT

Другият мобилен оператор LG Uplus също използва висш ръководител, като вицепрезидентът Ха Хьон-хуе осъществи първия видеоразговор през 5G мрежата на компанията, използвайки ноутбук, свързан с 5G рутер на Samsung е Техническия център Daejeon, до офис в Сеул.

Операторът обяви, че е инсталира 4100 базови станции, поддържащи 5G, и планира да разгърне още 7000 до края на декември, които да разширят 5G покритието до общо 85 града в Южна Корея.

Третият мобилен оператор KT не направи официално съобщение, но агенция Yonhap каза, че той е стартирал 5G услуги в няколко района на Сеул и предградията. Компанията все още се възстановява след неотдавнашния пожар в кабелен тунел в Сеул, който доведе до сериозно прекъсване на мрежата.

Корейското Министерство на науката и ИКТ още през юли призова операторите да си сътрудничат, за да „избегнат скъпоструваща конкуренция“ и да осигурят на страната първото място по отношение на стартираните търговски услуги от ново поколение. Оттогава трите мобилни оператора в Корея работят съвместно за стартирането на 5G.

В азиатската страна се проведе един от първите търгове за 5G честоти, който събра над 3,61 трилиона вона ($3,2 млрд.) от продажбата на РЧ канали в обхватите 3,5GHz и 28GHz.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас