Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Вести
03 дек
2018
 
 

Apple и Qualcomm не се разбраха, делото влиза в съда

Двете технологични компании ще разрешават патентния си спор в съдебната зала на 15 април 2019 г.

1211 прочитания

Apple и Qualcomm не са успели да постигнат споразумение по спора си за патентни лицензи за iPhone и делото влиза в съда. Федерален съдия от Сан Диего е насрочил съдебния процес за 15 април 2019 г. От Qualcomm са изразили позиция, че то трябва да се проведе още пре февруари, но съдията е решил, че е необходимо забавяне както поради графика на съда, така и поради сложността на самия процес. В последните седмици в медийното пространство се появи информация, че двата технологични гиганта ще се опитат да уредят спора си извън съдебната зала, но от Apple многократно подчертаха, че към момента подобни разговори не се водят, а двете страни не са се срещали от месеци.

 

Прочетете още: Apple дължи $7 млрд. за роялти такси, твърди Qualcomm

Apple обвинява Qualcomm, че изисква двойно изплащане на патентните такси – веднъж, когато Apple лицензира патентно портфолио, и втори път, когато компанията продава клетъчни чипсети. Същевременно, Qualcomm твърдят от своя страна, че патентите им далеч надхвърлят производството на чипсети и затова нейният лицензионен подход е напълно законен. Производителят на чипове дори заплаши, че ще блокира продажбите на iPhone X, макар и това вече да е чисто символичен ход.

 В крайна сметка, и този съдебен спор има потенциал да се превърне в една продължителна патентна битка, подобно на седемгодишния конфликт между Apple и Samsung. Производителят на iPhone обаче може да се окаже, че има съюзник на своя страна, след като Федералната търговска комисия е в паралелен спор с Qualcomm във връзка с антитръстовото законодателство. Това дело влиза в съда на 4 януари и евентуалният резултат може да повлияе на шансовете на производителя на чипове срещу Apple. Ако Федералната търговска комисия успее да се наложи в спора, това няма как да не окаже влияние върху резултата и на съдебния спор с Apple, тъй като ще постави на карта законността на процедурите на Qualcomm.  

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас