Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Перспективи
30 ное
2018
 
 

Airbnb с крачка към архитектурата и строителния бизнес

Платформата Backyard на компанията цели да запознава хората с прототипи на различни стилове на екологични сглобяеми домове

1397 прочитания

Освен с наеми на жилища, Airbnb започва да се занимава и с тяхното проектиране и строеж. Компанията за настаняване представи в четвъртък нов продукт, наречен Backyard, чиято идея е да запознава хората с прототипи на различни стилове на сглобяеми домове. Този тип сгради могат или да бъдат изградени в дворовете на вече съществуващи къщи, или да бъдат напълно самостоятелни жилищни площи, коментира изданието Fast Company, като добавя, че тези конструкции имат за цел да минимизират отпадъците и да увеличат максимално екологичността на сградата. "При Backyard гледаме през същата призма, през която гледахме при самото създаване на Аirbnb - потенциала на пространството – и се приближаваме една крачка към сферата на архитектурата и строителството", обяснява съоснователят на Airbnb, Джо Гебиа.

Не е съвсем ясно как ще изглеждат домовете в Backyard или как Airbnb планира да спечели пари от тях. По думите на Гебиа вече е започнал процес по набиране на екип от архитекти, дизайнери и инженери, които да работят по проекта. Той очаква да представи някои от прототипните единици до есента на 2019 г.

 

Прочетете още: IoT – технологичната тенденция на бъдещето според DELL/EMC

Сглобяемите домове не са нищо ново. Компанията Sears започва да доставя подобни къщи на територията на САЩ още през 1908 г. В момента Amazon също предлага подобни доставки през своя онлайн магазин.

В същото време, през последното десетилетие Airbnb се превърна от уеб сайт за настаняване в много по-развита интернет платформа. Тя има около 5 милиона обекта за отдаване под наем в над 81 000 града по целия свят. Но този растеж предизвика и вниманието на регулаторите, както и обвинения, че компанията спомага за разрастване на жилищните кризи в някои градски райони. Организацията вече е имала няколко сблъсъка с местните власти в Сан Франциско, Ню Йорк, Лондон и други големи градове. Въпреки че постигна споразумение с голяма част от тези регулатори, компанията трябваше да намали своите обекти и да се адаптира към правила, които изискват домакините да се регистрират и да ограничават колко нощи годишно хората могат да наемат домовете им.

 Това означава, че Airbnb е трябвало да преосмисли бизнеса си, за да остане конкурентоспособна и да организира очакваното първично публично предлагане през 2019 г. През последните няколко години, платформата на Airbnb се разшири от първоначалното предлагане на домове за краткосрочни наеми до организиране на трипове и резервации на ресторанти. Освен това, започна да работи и с организации, притежаващи множество жилищни площи, като предлага на потребителите тези обекти.

Сега, със старта на Backyard, компанията прави крачка към архитектурата и строителния бизнес, което, според Гебиа, е нещо повече от просто повишаване на печалбите – “възможност за интелигентно проектирани жилища в свят, който се нуждае от тях”. "За да посрещнем нуждите на бъдещето, независимо дали става въпрос за промените в климата или за миграция към селските райони, домовете трябва да се развиват. За нас това е нещо повече от бизнес възможност. Това е социална отговорност”, категоричен е Гебиа.

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ
Фирмите представят

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Мартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решенияМартин Райхле: R&M развива бизнеса си с иновативни и качествени решения

2018 г. е най-добрата година за бизнеса на компанията, разработваща и произвеждаща системи с швейцарско качество вече 55 години, заяви Мартин Райхле, един от съсобствениците на Reichle& De-Massari (R&M)

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас