“ози сайт използва бисквитки (cookies). јко желаете можете да научите повече тук. –азбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  ƒискусии  •   ариерна зона  •  —ъбити€
COMPUTERWORLD | ¬ести
29 ное
2018
 
 

Huawei: »зкуствени€т интелект ще управл€ва фабрики, коли, медицински приложени€

—поред јлекс ”анг, ръководител на Huawei X Labs, изкуствени€т интелект ще подпомага софтуерно дефинираните фабрики, телеуправл€вано шофиране, дистанционни медицински изследвани€.

1397 прочитани€

¬ грандиозни€ и модерен център „La Nuvola“ в –им Huawei демонстрира сво€та технологична мощ заедно със свои клиенти и партньори. ћотото на конференци€та Eco Connect Europe 2018 бе изкуствени€ интелект, изписан на огромни€ банер пред сградата, като именно с изкуствени€ интелект компани€та се над€ва ускори развитието на новите инфраструктури и услуги, които ще пристигнат с 5G. Ќа срещата с јлекс ”анг, главен изпълнителен директор на лаборатори€та X Labs на китайската компани€, об€сн€ва какви са технологичните постижени€ и перспективи пред изкуствени€ интелект.

¬печатл€ващата метална структура във формата на огромен облак, покрива гол€ма част от изложбената площ. 

ѕрочетете още: Huawei ще развива в ≈вропа иновации в облaстта на 5G, IoT и изкуствени€ интелект

„ќсновата на цифровата цивилизаци€ е „интернет на всичко“, об€сни ”анг. - ¬ бъдеще всичко ще е онлайн. ћного от хората, компаниите, приложени€та, услугите вече са там, в интернет. Ќовата ера е изградена от множество компоненти и технологии като изкуствен интелект (AI), индустриален интернет на нещата (IIOT), сензори, роботика, √олеми данни, всички те обединение в една гол€ма група. 5G ще осигури преразпределение на цифровите и физически ресурси на базата на местоположението и на базата на повсеместната свързаност. »зчислителните ресурси ще имат различна форма в бъдеще, тъй като ще използват ресурсите на облака по-ефективно.“

јлекс ”анг, главен изпълнителен директор на лаборатори€та Huawei X Labs. —нимка: ¬ладимир ¬ладков

јлекс ”анг, главен изпълнителен директор на лаборатори€та Huawei X Labs. —нимка: ¬ладимир ¬ладков

—поред него, след н€колко години смартфонът н€ма да има нищо общо с днешните флагмански модели. „ƒнес повечето телефони са твърде еднакви по отношение на хардуера, разликите са малки - екрани, размери, бутони за силата на звука, сензори за камери, датчици за биометрична автентификаци€ са на едни и същи места. —амо след н€колко години ц€лата интелигентност на устройствата ще бъде в облака и благодарение на 5G ще можем да предложим много различни устройства по отношение на формата и факторите, които днес никой дори не си предста∓, каза ”анг.

Ќапълно свързани€т св€т се характеризира с 3 отличителни неща:

  1. ÷ифрови близнаци в реално време. „јко искаме да знаем реалното състо€ние на колата, създаваме неин цифров близнак, поставен в реална ситуаци€ в реално време“, каза ”анг.

  2. »зкуствен интелект (»») навс€къде. »зкуствени€т интелект ще се използва от всеки, за вс€ка бизнес и житейска ситуаци€, добави ”анг

  3. “ретата тенденци€ е свързана с хората. “е са най-важни€ фактор в индустри€та, в бизнеса.  ак ще изглеждат те във виртуални€ св€т. »» може да реши 90% от ситуациите при паркиране, но в сложни ситуации човек пак може да разчита на »», без да присъства в колата реално, чрез дистанционно управление, об€сни ”анг.

Ѕлагодарение на изкуствени€ интелект, 5G свързаността и капацитетът за съхранение и обработка в облака, реални€т св€т и цифрови€т св€т ще се обедин€ват все повече. „»зкуствени€т интелект ще бъде навс€къде, но ще работи от облака. ¬ бъдеще 99% от мрежата ще се използва за издели€ като автомобили, роботи, дронове, самолети. » затова тр€бва да преосмислим напълно и да оптимизираме напълно ц€лата мрежа“, казва ”анг.

ќтворена платформа HiAI 2.0

»менно по тази причина една от звездите на събитието eco-Connect бе стартирането на HiAI 2.0, отворена платформа, предназначена да улесни развитието на изкуствен интелект в устройствата. “€ предостав€ на разработчиците екосистема, чрез ко€то те се възползват от възможностите на чипсети, оборудване и облака на Huawei чрез три основни елемента - HiAI Foundation, HiAI Engine и услугите HiAI.

ѕлатформата HiAI се възползва от възможностите на най-нови€ процесор на компани€та, Kirin 980, и двата невронни процесора NPU (Neuronal Processing Unit), за да постигне много по-висока скорост при разпознаване на изображението в сравнение с предшественика си или до 4500 изображени€ в минута. —ъщо така т€ поддържа по-гол€м брой оперативни модели, така че разработчиците получават среда, в ко€то приложени€та за изкуствен интелект могат да работ€т по-гладко и да предлагат по-добро изжив€ване на потребителите.

ƒосега Huawei има повече от 1000 партньора и 450 000 разработчици, работещи активно в рамките на екосистемата HiAI, ко€то позвол€ва на повече от 300 милиона потребители да разчитат на възможности на AI. ¬ рамките на програмата HiAI, китайската компани€ оперира 13 научноизследователски центрове и 2 отворени лаборатории, чрез които си сътрудничи с местните разработчици при разработването на приложени€. “ези лаборатории – една в ѕекин и друга в ƒюселдорф, игра€т рол€та и на трамплин за разработчиците, за да представ€т те проектите си по цели€ св€т и да изграждат екосистемата за изкуствен интелект. ¬секи партньор може да тества свои продукти там.

ѕредседател€т на Ѕорда на Huawei Ћиан ’уа. 

»менно това за€ви и председател€т на Ѕорда на Huawei Ћиан ’уа при откриването на събитието: „»зкуствени€т интелект е предназначен да се превърне във водеща технологи€ на бъдещето, такава, каквато бе електричеството по времето на индустриалната революци€. »ма огромни възможности в тази област и ние сме участвали в нейното развитие и приложение от самото начало. јнгажирани сме с основните изследвани€ и прилагането на изкуствен интелект. » сме пионери при AI чипове, които предлагат ц€лостни решени€ на всички нива.“

¬ допълнение јлекс ”анг демонстрира как могат да се промен€т устройствата в бъдеще, представ€йки н€кои от услугите, които могат да се ползват благодарение на конвергенци€та на изкуствени€ интелект, 5G, облака и интернет на нещата. —ред т€х са безжично е-здравеопазване, дистанционно шофиране, фабрики, свързани с 5G частни мрежи или инициативата Digital Sky. „÷ифровото небе“ е проект на Huawei за покритие и мобилни широколентови възможности от въздуха с помощта на дронове, като целта е разработване на нови приложени€ в областта на селското стопанство, инфраструктурата, сигурността, логистиката, дори въздушни таксита.

»нициативата Digital Sky на Huawei ще разчита на дронове

јрхитектурата Cloud X

създадена в лаборатори€та Huawei X Labs, осигур€ва интуитивни изчислителни възможности за всеки. “€ може да обслужва облачен компютър, без да имаш до себе си компютърна кути€, да играеш облачни игри без конзола, да използваш ресурсоемки облачни AR/VR без мощна рендъринг машина, коментира ”анг. “ой даде за пример разработени€ от компани€та

  • Huawei Cloud PC 2.0 с Fusion Access. ““ова е облачен компютър, който е истински, но се намира в облака, включително система, памет, вашите приложени€. ј връзката към това виртуално PC e през ваши€ смартфон. ≈кранът на телефона е само екран.  огато рисувате нещо, го рисувате в облака. ƒефинирате компютъра чрез мобилното устройство и облака. “ози компютър е достъпен по вс€ко време, освен това е мащабируем, защитен, пест€щ ресурси, тъй като плащате само толкова, колкото използвате“, коментира ”анг.

„¬ облака можете да създадете собствена графична работна станци€, получавайки интуитивна рендеринг мощ през вашето мобилно устройство, разчитайки на виртуализирани GPU. 3D моделът можете да видите и на сво€ монитор, но чувствате, че мощната ви работна станци€ е точно до вас“, допълни той. ћожете да инсталирате Huawei Cloud PC на сво€ телефон сери€ Mate. “ѕо този начин винаги имам под ръка какъв си искам компютър. ¬ ≈вропа облачни€т хостинг може да бъде предоставен от мобилен оператор, от AWS, от други тип облачен доставчик“, каза ”анг. «асега услугата е ограничена до устройствата на Huawei, но скоро може да е достъпна през всички Android устройства, а може би и през iPhone. ¬сичко зависи от екосистемата от партньорства“, об€сни шефът на Huawei X Labs.

  • јрхитектурата Cloud X може да се използва и за най-сложните игри, като за нормалната им работа сега е нужна връзка около 4-5 Mbps. “«а 4  и 8  игри ще са ви нужни около 50 Mbps, т.е. ще ви тр€бва 5G мрежа или оптична свързаност“, по€сни ”анг. „рез Cloud X потребител€т получава облачна геймърска конзола навс€къде. „»мате нужда само от връзка с облака и Bluetooth джойстик, с който играете дори най-сложните заглави€ с много VR/AR ефекти“, каза още ”анг.

VR игри без конзола показва јлекс ”анг.

  • ƒруга инициатива на лаборатори€та е безжичното е-здраве. “ƒокторът ще контролира отдалечено от над 100 км конкретен медицински уред, а »» ще подпомага обработката на медицинското изображение и извличане на данните от него“, каза още ”анг.

  • Ѕезжичната свързана фабрика, или с други думи „софтуерно дефинирана фабрика“, е още една област на приложение. „ѕредефинираме ц€лата фабрика от физическа в цифрова. ¬с€ка операци€ днес може да се постигне чрез роботи – има големи и малки, роботи с ръце, вс€какви модели. “ази разработка Huawei осъществ€ва съвместно с Bosch, KUKA, ABB, Beckhoff, DENSO и други партньори.

  • “елеуправл€вано шофиране. „“ова разшир€ва човешките възможности. ¬ бъдеще не е нужно зад волана на колата да има човек. “ой си стои в офиса, където има климатик, кафе, и виртуално направл€ва колата. ѕо този начин хората виртуално могат да са навс€къде, об€сни ”анг. ¬ н€кои китайски градове имаме тестови постановки за дистанционно шофиране, базирано на Cloud X.  омпани€ като Uber може да предостави дистанционно шофиране за хора, които дори н€мат книжка“, добави той. ”анг призна, че все още има предизвикателства, които да бъдат решение. „“р€бват да свалим под 2 милисекунди облачните изчислени€, но е важно ц€лостното времезакъснение, а не само мрежовото, а и времето за кодиране и декодиране на пакета данни. јко в камерата в колата има AI чип, който да изчисли колко коли има на път€, дали има произшестви€ и самосто€телно да вземе решение, това значително ще намали обема на данните, съответно времето за пренос до облачни€ център.“

¬сичко това отвар€ ц€ла нова вселена от възможности за изграждане на напълно свързан интелигентен св€т, в който всеки човек, дом и организаци€ ще са цифрови.

Ќј…-Ќќ¬» Ќј…-„≈“≈Ќ» ѕ–≈ѕќ–Џ„јЌ»

—лайдшоу
»Ќ“≈–¬ё
–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден–ей ќТ‘аръл, VMware: —ветът на облаците ще е хибриден

“ехнически€т директор на компани€та е уверен, че публичните услуги н€ма да замен€т собствените сървъри.

ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»я
јЌ ≈“ј

 акво мислите за FireFox OS?

»нформаци€ за ¬ас