Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Виртуална и добавена реалност
29 ное
2018
 
 

Microsoft въоръжава американската армия с HoloLens

Технологията за добавена реалност ще се използва главно за учения, като тя дори ще симулира учения с ракетни установки Javelin

1611 прочитания

Microsoft подготвя своята HoloLens технология за добавена реалността (AR) за военна употреба. Преди броени дни компанията е спечелила договор на стойност 480 млн. долара с правителството на САЩ, в рамките на който трябва да добави своя AR хедсет към арсенала на американските военни.

Двугодишният договор в крайна сметка може да доведе до последващи поръчки на повече от 100 000 комплекта, става ясно от документацията, описваща търга. Основното нещо, за което ще бъде използвана технологията, е обучение, поне ако се съди по предварителното задание, според което проектът трябва да даде възможност за "25 безкръвни битки преди войникът да влезе в първата си реална мисия”. "Технологията за добавена реалност ще предостави на войниците повече и по-добра информация, за да вземат правилните решения. Тази нова задача разширява дългогодишните ни отношения с Министерството на отбраната в тази нова област”, коментира говорител на Microsoft пред TechCrunch.

 

Прочетете още: Добавената реалност и ИТ операциите

Според Bloomberg друг участник в търга са били представители на Magic Leap. Но наддаването явно се е оказало прекалено голяма хапка за организация, чиито основен фокус е потребителски. Стартъпът едва на скоро пусна на пазара първия си комплект за разработка, докато този на Microsoft е достъпен за софтуерните специалисти поне от две години.

Самата документация на поръчката от своя страна пък показва засиления интерес на американските военни към новите възможности, които дава добавената реалност както в тренировъчен аспект, така и в реална бойна среда. Очевидно е, че Microsoft няма просто да достави за военна употреба това, което в момента продава на различни производствени индустрии, но дори и с моментните си възможности HoloLens покрива редица системни изисквания, описани в договора, включително полезрение между 55 и 110 градуса.

Други клаузи включват изисквания като това устройството да не е по-тежко от 1,5 килограма и да е съвместимо със съществуващите военни каски. Устройството специално ще проследява оръжията на трениращите и ще им позволи да виждат симулиран огън от тях. Освен това, системата за добавена реалност трябва да позволява учения с ракетни системи от типа Javelin в напълно симулирана среда.

Това са само първоначалните рамки на проекта, но сега Microsoft се очаква да разработи инструменти, които да поставят американската армия на лидерската позиция при използването на добавена реалност за военни цели. Това също така ще подпомогне и развитието на решенията на компанията, насочени към цивилните потребители. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас