Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
IDG  •  PC World  •  Computerworld  •  CIO  •  CFO  •  Networkworld  •  Дискусии  •  Кариерна зона  •  Събития
COMPUTERWORLD | Хардуер
28 ное
2018
 
 

Amazon започва да произвежда свои чипове за облачната си платформа

Graviton дават възможност на компанията да интегрира по-добре софтуера и хардуера в своите гигантски центрове за данни

1292 прочитания

Големите софтуерни компании вече не са специализирани само в създаването на софтуер, а се насочват и към производството на чипове. Последното доказателство за тази тенденция идва от Amazon. Компанията обяви в понеделник, че нейната облачна дивизия е създала свои собствени чипове за захранване на уеб сайтовете на клиентите на облачната си платформа и останалите ѝ услуги. Чиповете, наречени Graviton, са изградени на база същата технология, която захранва смартфоните и таблетите. Този подход е често обсъждан в облачната индустрия, но никога не е тестван в голям мащаб.

Изненадващият ход на Amazon е в отговор на усилията на Google да създаде свои собствени чипове, за да захрани алгоритмите си за изкуствен интелект, които се изпълняват в центровете за данни, отдавани под наем на потребителите на облачната инфраструктура на компанията. От Amazon коментират, че са се заели със сложната задача по дизайна на собствени чипове, за да интегрират по-добре софтуера и хардуера в своите гигантски центрове за данни, което би им позволило да предлагат нови, по-евтини услуги.

 

Прочетете още: Евродепутати призовах Amazon да спре продажбата на стоки със символи на СССР

Това не е възможно с чипове, произведени от Intel или AMD, които са предназначени за задоволяване на нуждите на много разнородни клиенти”, обяснява Мат Гърман, вицепрезидент, ангажиран с този проект на Amazon, и добавя: "Можем да направим някои много специфични неща, които да гарантират, че процесорът работи много по-ефективно в нашата среда, което ще доведе до по-ниски разходи. Клиентите, които имат ранен достъп до сървъри, задвижвани от Graviton, намаляват разходите си за някои услуги почти наполовина”.

Въпреки че Amazon е най-известна със своя онлайн магазин, повечето от печалбите на компанията идват облачната ѝ дивизия - Amazon Web Services (AWS). Тя печели пари чрез отдаване под наем на изчислителна мощност и обеми за съхранение на други компании и държавни агенции.

По думите на Гарман вече има клиенти, които са спестили 45% от разходите си, прехвърляйки към новите сървъри. 

НАЙ-НОВИ НАЙ-ЧЕТЕНИ ПРЕПОРЪЧАНИ

Слайдшоу
ИНТЕРВЮ
Рей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриденРей О’Фаръл, VMware: Светът на облаците ще е хибриден

Техническият директор на компанията е уверен, че публичните услуги няма да заменят собствените сървъри.

ПРИЛОЖЕНИЯ
АНКЕТА

Какво мислите за FireFox OS?

Информация за Вас